Багато опадів у січні і різке потепління в лютому: народний синоптик дав прогноз до кінця зими

Читать на русском
Автор
19231
Багато опадів у січні і різке потепління в лютому: народний синоптик дав прогноз до кінця зими

Зимові місяці продовжать підтверджувати тенденцію глобального потепління

Перший місяць зими сезону 2023-2024 вже позаду. В грудні було все: морози, потужні циклони, ожеледиця на дорогах, снігопади та плюсові температурні рекорди наприкінці місяця.

За оцінками синоптиків і кліматологів, така нестабільна зимова погода буде спостерігатися в Україні і надалі. Якими вибриками здивують українців січень та лютий, чи варто очікувати на значні морози, та чи дочекаємось ми зимової казки зі снігом? На ці запитання народний синоптик Володимир Деркач дав відповіді в ексклюзивному прогнозі "Телеграфу".

Погода в січні

Перша декада. Початок нового року буде не зовсім зимовим: удень – здебільшого плюс або близько 0° C, вночі – також близько нуля, але в окремі дні мінус. Опадів буде мало. Всередині цієї декади температура повітря почне поступово знижуватись і посиляться опади. Температура вночі – суцільний мінус, хоч і досить малий. На завершення цього відрізку практично все так і залишиться: окремі дні з сильними опадами здебільшого у вигляді снігу, вночі мінус, але невеликий.

Друга декада. Триватиме тенденція опадів, хоча вони і послабшають. Іноді сніг переходитиме в дощ (на початку другої декади січня, коли температура буде трохи вищою). З середини другої декади прийде похолодання, а перед тим ще й опади посиляться. Морозна температура очікується як вдень, так і вночі, хоча цей мінус далеко від 0° не втече.

Третя декада. Закінчення січня буде біднішимна опади: випадатимуть вони зрідка у вигляді мокрого снігу або дощу. Перша половина третьої декади стане теплішою та й фінал січня буде з незначними морозами вночі. Тобто досить помірна зима.

Погода в лютому

Перша декада. Початок лютого покаже себе невеликим похолоданням. Вночі очікується суцільний мінус, а вдень тепліше: близько 0° C. Десь із середини першої десятиденки лютого вдень температура підвищиться, хоча ночі будуть здебільшого із знаком "мінус". Опади в цей час помірні, в окремі дні досить вітряно, і така погода протримається до кінця декади.

Друга декада. Буде характеризуватися частими змінами погоди і температури. В окремі дні будуть спостерігатися досить сильні пориви вітру. Початок цієї декади пройде під знаком похолодання: різке зниження температури буде спостерігатися вночі, а вдень утримається досить помірна температура. На екваторі цього відрізку посиляться опади, а після цього температура знову знизиться на два-три дні. Кінцівка другої декади здивує різким потеплінням.

Третя декада. Потепління зачепить і початок останньої 9-денки лютого. Далі ще в окремі дні буде спостерігатися морозна температура, хоча це більше стосується нічної пори, а вдень близько 0° або взагалі плюс. Опадів буде не багато.

"Загалом зимові місяці продовжать підтверджувати тенденцію глобального потепління. Січень виявиться навіть теплішим за лютий. Найбільший мінус за зиму випаде саме на останній місяць зими, хоча ці температури не дуже налякають нас. А от перший місяць року буде більш комфортним у плані вітрів і опадів, а лютий виправдає свою назву в окремі періоди", — пояснив народний синоптик.

* Володимир Деркач — народний синоптик з міста Камінь-Каширський на Волині. Він спостерігає за погодою вже понад 20 років. Його метод прогнозування ґрунтується на давніх народних прикметах, а також на спостереженнях за метеорологічними явищами в особливий період: від Різдва 25 грудня за григоріанським календарем до Різдва 7 січня за юліанським календарем. За методикою народного синоптика, кожен день у цьому періоді відповідає певному місяцю, і таким чином можливо скласти метеорологічну картину і спрогнозувати погоду на рік вперед.