Ці слова мають зовсім різне значення: в чому відмінність між "питанням" та "запитанням"

Читать на русском
Автор
3924
Деякі синоніми ми неправильно вживаємо
Деякі синоніми ми неправильно вживаємо. Фото instagram.com/p/CtGfao_I9tk

Дізнавшись, що означає кожне слово, ви більше не будете їх плутати

На українську мову все частіше переходять наші земляки, та й іноземці проявляються інтерес до солов’їної. Проте не обходиться без поширених прикрих помилок, наприклад, коли плутають слова "питання" та "запитання".

Філологиня та викладачка української мови для дорослих Вікторія Панченко у своєму блозі розповіла, у чому різниця між ними. Насправді усе дуже просто.

Питання ― це проблема, яка потребує розв’язання. Наприклад, їх ставлять на сесії міськради. У цьому випадку не можна "задавати питання". Їх ставлять або порушують.

Запитання ― це звертання до когось. При цьому той, хто ставить запитання, планує одразу отримати відповідь на нього. Це не вимагає обговорень, як при порушенні питання.

Немало й помилок люди роблять, використовуючи словосполучення з цими словами. Наприклад, неправильно говорити "риторичне питання", бо воно може бути тільки "запитанням", повідомляє портал "Мова ― ДНК нації".

Як правильно вживати "питання" та "запитання", різниця між ними
Приклади вживання слів "питання" та "запитання"

В українській мові також треба знати, на що ми відповідаємо. Ми даємо відповідь тільки на запитання, бо питання вимагають обговорення.

Раніше "Телеграф" писав, чому неправильно говорити банківська чи платіжна карта. Це також одна з найбільш поширених помилок у мовленні сучасних українців. Проте від неї можна легко позбутись, запам’ятавши одне просте правило.