Як чистити зуби вашій кішці: інструкція із 7 кроків

Читать на русском
Автор
3548
Pixabay

Привчати кота до чищення зубів треба поступово

У нас для вас погані новини: коту також може знадобитися стоматолог. Як і люди, кішки також потребують догляду за зубами, щоб запобігти накопиченню зубного каменю та нальоту. Окрім болю, втрати зубів та інфекції, захворювання зубів може скоротити тривалість життя вашої кішки, якщо бактерії з ротової інфекції потраплять у кров тварини. Чищення зубів — це найкраще, що ви можете зробити для збереження здоров’я зубів кішки.

Процедура швидше за все може здатися нездоланним завданням, але більшість котів можна навчити терпіти цей процес за допомогою правильних порад і підказок (разом з певною наполегливістю й терпінням). Перш ніж почати чищення зубів, зверніться до ветеринара для оцінки стану зубів вашої кішки. Він надасть вам поради щодо регулярності та методів чищення. Нижче ви дізнаєтеся покрокові інструкції, як чистити зуби котам, а також поради, як зробити процес безболісним як для вас, так і для вашого вихованця.

Підготуйте потрібні інструменти

На ринку є зубні щітки для котів, створені виключно для котячої анатомії. До них відносяться зубні щітки для пальців, щітки з дрібною щетиною та щітки з кутовими ручками. Найкраще використовувати щітку зі щетиною, яка досягає трохи нижче лінії ясен на межі зуба та ясен, але якщо ви все ще не впевнені, що вибрати, поговоріть зі своїм ветеринаром.

Поступове привчання

Бажано почати привчати свого кота до чистки поки він ще маленьке кошеня, процедура може тривати довше, якщо ваша кішка старша. Ось кілька порад, які допоможуть вашому чотирилапому другу комфортно перенести процедуру:

  • Виберіть спокійний час і місце, це має бути невеликий простір, де ви можете сидіти з котом на колінах, або поставте його на стіл.
  • Спочатку змочіть вату чи щітку водою із консерви з тунцем. Більшість кішок насолоджуються смаком води з тунця, попри те, що вона не має очисних властивостей. Це допоможе створити хороший асоціативний ряд між водою з тунцем і досвідом чищення зубів.
  • Нахиліть голову вашого вихованця назад під кутом 45 градусів і обережно відтягніть його губи. Проведіть спеціальною серветкою уздовж поверхні зуба в місці з’єднання з тканиною ясен. Тут накопичується наліт і з’являються перші ознаки. Масажуйте тільки зовнішні поверхні зуба.

Додайте зубну пасту

Коли кіт зрозуміє, що це безпечно, ви можете спробувати дозволити йому спробувати трохи зубної пасти з вашого пальця. Ніколи не використовуйте людську зубну пасту, оскільки вона містить інгредієнти (такі як натрій і фтор), які можуть бути шкідливими для котів.При попаданні всередину це може призвести до проблем з травленням або розладу шлунку. Існує багато різних смаків зубної пасти для домашніх тварин, яка підходить для кішок. Ваша кішка, швидше за все, оцінить весь процес, якщо ви використовуєте продукт, який має приємний смак.

Додайте зубну щітку

Коли кішка прийняла смак зубної пасти, настав час представити зубну щітку. Помістіть її під губи кішки, доторкніться до мордочки, а потім обережно перемістіть. Виберіть зубну щітку, якою вам буде легко користуватися Нехай ваша кішка злизує зубну пасту із зубної щітки, якщо їй подобається її смак.

Почистіть ротову порожнину кота від передньої до задньої частини

Спочатку зверніть увагу на ті ділянки її губ і зубів, які відкриті зовні. Досягайте поступового очищення всіх зубів свого вихованця. Витратьте близько двох-трьох хвилин, щоб ретельно почистити їм рот. Частоту зазвичай визначає ветеринар — комусь доведеться чистити зуби щодня.

Дайте безліч заохочень

Підбадьорюйте вихованця протягом усього процесу, щоб переконатися, що він дозволяє вам чистити зуби.

Завершіть винагородою

Виберіть винагороду, яка дійсно сподобається кішці, наприклад її обід, частування, ковток із крана раковини тощо. До речі, найкраще чистити зуби кішці, коли тихо і вона голодна, на відміну від того, коли у неї маса грайливої ​​енергії або коли вдома багато метушні. Пам’ятайте, що всім котам подобається послідовність, тому намагайтеся дотримуватися точного часу.

Раніше "Телеграф" розповідав, як навчити кота любити митися і не травмувати його психіку. Окрім того, ви можете дізнатися чому котяча м’ята викликає незвичайну поведінку у ваших улюбленців.