Ці українські прізвища мають польське походження: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
122796
Які прізвища вказують на польське походження Новина оновлена 04 січня 2024, 15:18
Які прізвища вказують на польське походження. Фото Згенеровано ШІ (Телеграф)

Такі прізвища можна зустріти у регіонах України, які входили до складу Речі Посполитої

У найбагатшому списку українських прізвищ є й ті, які вказують, що вашими предками могли бути поляки. А видають такі прізвища переважно закінчення.

Про це розповів історик Валентин Бендюг. За його словами, здебільшого такі прізвища можна зустріти в регіонах України, які входили до складу Речі Посполитої, пише РадіоТрек.

Так, серед найпопулярніших: Галицький, Потоцький, Валевський, Вишневський, Ковалевський. Спочатку такі прізвища мали лише польські аристократи, щоб означати межі своїх володінь. Але згодом такий спосіб утворення прізвищ поширився і на українські землі.

Закінчення стали додавати до імен і прізвиськ, від яких потім утворювалися нові прізвища, наприклад: Іванівський, Хмельницький, Руданський, Задніпрянський, Артемівський, Вербицький, Левицький.

Також на території України, що входила до складу Речі Посполитої, виникли прізвища із закінченнями на "ук", "чук", "юк", "ак". Спочатку вони були схожі від хрестильних імен, а потім поширилися і на інші. Таким чином виникли прізвища: Гаврилюк, Василюк, Попільнюк, Контратюк, Ткачук, Левчук, Погребняк.

Також є ще кілька факторів, які можуть вказувати на польське коріння прізвища:

  • Закінчення "-ський" або "-цький";
  • Закінчення "ук", "чук", "юк", "ак";
  • Прізвище пов’язане з місцевістю, що входила до складу Речі Посполитої;
  • Прізвище пов’язане з польськими прізвиськами чи іменами.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища вказують на те, що предки могли бути багатими людьми. Усього їх є близько двох десятків.