Синдром відірваності від себе: чи відчуваєте себе так, ніби живете чужим життям

Читать на русском
Автор
1010
Відчуття порожнечі (фото створене з допомогою ШІ)
Відчуття порожнечі (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

5 ознак, які ви не повинні ігнорувати

Бути відірваним від себе — це стан, коли ви відчуваєте, що не знайомі з собою або що ви не живете своїм життям. Це може бути викликане багатьма факторами, включаючи стрес, травматичні події. Наприклад, пережите лихо або втрата близької людини, що могло призвести до того, що ви відсторонилися від своїх почуттів і емоцій.

Ось п'ять ознак того, що ви можете бути відірвані від себе:

1. Відчуваєте, що живете чужим життям

Це може проявлятися по-різному. Наприклад, ви можете відчувати, що ваші цілі і мрії не є вашими власними, а були нав'язані вам іншими людьми. Ви можете відчувати, що ваші стосунки не є справжніми, а є просто звичкою або зобов'язанням. Ви можете відчувати, що ваші емоції не є справжніми, а є просто маскою, яку ви носите, щоб справити враження на інших.

2. Не знаєте, чого хочете

У вас немає цілей або мрій. Не відчуваєте зв'язку зі своїми внутрішніми бажаннями і потребами.

3. Відчуваєте себе відокремленим від своїх почуттів

Ви можете відчувати, що ваші почуття заблоковані або що ви не можете їх зрозуміти чи висловити. Ви можете відчувати себе байдужим або беземоційним.

4. Маєте проблеми з концентрацією уваги або пам’яттю

Ваш розум постійно зайнятий або що вам важко зосередитися на чомусь одному. Ви можете мати проблеми з запам’ятовуванням інформації або проходженням щоденних завдань.

5. Ви відчуваєте себе самотніми або ізольованими, навіть коли перебуваєте з іншими людьми

Можете відчувати, що вам нема з ким поділитися своїми думками та почуттями або відчувати себе не прийнятими іншими.

Якщо ви помітили у себе одну або кілька із цих ознак, важливо звернутися за професійною допомогою.

Кілька речей, які ви можете зробити зараз самостійно, щоб почати рухатися до відновлення зв’язку зі своїм внутрішнім "я":

  • Висловлення почуттів

Висловлюйте свої почуття. Не бійтеся говорити про свої почуття з другом або членом сім’ї, якому ви довіряєте. Ви також можете спробувати вести щоденник або записувати свої думки та почуття.

  • Догляд за собою

Доглядайте за собою. Займайтесь фізичними вправами, здоровим харчуванням та достатнім сном. Догляд за собою допомагає вам відчувати себе краще фізично та емоційно.

  • Встановлення здорових стосунків

Встановлюйте здорові стосунки. Обирайте людей, які підтримують вас і роблять вас щасливими. Здорові стосунки допомагають вам відчувати себе пов’язаним з іншими людьми.

Важливо: інформація на порталі Telegraf.com.ua, яка стосується тем психології носить лише інформаційний характер і не є кваліфікованими порадами фахівців у лікуванні патологічних станів. Будь-які поради щодо покращення вашого психічного здоров'я можуть давати лише кваліфіковані спеціалісти. Якщо ви відчуваєте потребу у психологічній підтримці — зверніться до профільного фахівця.

Раніше "Телеграф" розповідав, про те як захистити себе від токсичних людей.