Усі претенденти пов’язані з війною: словник сленгу назвав головне слово 2023 року в Україні

Читать на русском
Автор
1096
В українській мові все більше з'являється слів, пов'язаних з війною
В українській мові все більше з'являється слів, пов'язаних з війною. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Терміном-переможцем міг стати "контрнаступ", проте під кінець року інший отримав більше медійної підтримки

"Мобілізація" стала головним словом 2023 року. Цей термін активно використовувався у медійному просторі та в суспільстві протягом усього року, а пік припав на грудень, що пов’язано зі скандальним законопроєктом.

Значно менше підтримки отримало слово "контрнаступ", яке теж могло стати лідером цього рейтингу. Про це повідомляє словник сленгу та сучасної української мови "Мислово".

Ресурс також назвав інших претендентів. Майже усі терміни пов’язані з війною. Винятком можна назвати штучний інтелект (ШІ), проте і його використовували у контексті інтеграції у військові системи.

Знайомимо вас з усіма іншими претендентами на головне слово 2023 року і коротко пояснюємо, чому вони потрапили у цей рейтинг:

  • дрон — активне використання безпілотників на фронті призвело до суттєвого росту вживання цього терміну;
  • конфлікт — найчастіше це слово використовували восени, коли в медіа з’являлись новини про нібито суперечки між Залужним та Зеленським;
  • літо в Криму — термін, що означає завищені очікування українців від військових, а саме словосполучення з’явилось після тези глави ГУР Кирила Буданова;
  • ухилянт — чоловік, що "тікає" від мобілізації;
  • блокада і деблокада — ці терміни стали популярними під час блокування українських портів Росією та кордонів на заході через протести польских, словацьких та угорських далекобійників;
  • яйця по 17 гривень — словосполучення використовується для позначення корупції у Міністерстві оборони;
  • позиційна війна — ріст інтересу до цього терміну зафіксовано після того, як Залужний написав про перехід на новий етап війни.

Раніше "Телеграф" писав у чому різниця між "фарбами" та "барвами". Ці слова часто вживаються неправильно.