Українські короткі прізвища з 3-4 літер: звідки вони взялися

Читать на русском
Автор
53583
Українки
Українки. Фото tk-furnitura.com.ua

Деякі з цих прізвищ збереглися досі

В Україні існує велике різномаїття прізвищ. Серед них є такі, що складаються всього з трьох-чотирьох літер.

Короткі прізвища мають декілька видів походження, пише ТСН. Так, можна вирізнити ті, що давалися за певними рисами обличчя, характеру, місця проживання, роду діяльності або професії.

Від місця проживання походили прізвища: Грек, Лях, Тур, Чех, Серб. Справа у тому, що у давні часи людей, що прийшли з інших земель, називали просто "чех", "грек", "лях". З часом такі прізвиська переросли у прізвища.

Також короткі прізвища могли походити від професії: Рой, Рій, Роїк, Фліс, Поп. Прізвище Дяк означало приналежність до духовенства, а Коц – грубе полотно, з яким працював швець.

Прізвища утворені за індивідуальними рисами обличчя або характеру: Ніс, Зуб, Вух, Глух, Чуб, Рудь. Міць – так назвали найсміливіших, а Смик – це найнеспокійніший.

Також прізвища утворювались з імен іншомовного походження. Бар – від Бартоломея, Міх – від Михайла, Нік – від Нікіфора, Паш – від Павла, Філь – від Філімона.

Є прізвища, які виникли від часток дієслів наказового способу – Най, Нех, Нехай. Сюди також можна віднести прізвище тюркського походження Гюль, яке означає квітнути.

Не виключенням є і козацькі прізвища. Серед них часто зустрічаються односкладові: Бут (Буть), Зуб, Уль, Лут, Квач, Швед, Цар, Прач, Руть, Кіт, Ус, Вовк, Жук, Шпак, Куст, Цмок.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про українські прізвища, що мають язичницьке походження. Нині вони не часто зустрічаються в Україні.