Де в Україні найбільше Зеленських? Історія прізвища президента

Читать на русском
Автор
8836
Прізвище президента відоме з козацьких часів
Прізвище президента відоме з козацьких часів

Наразі лідером з компактного проживання Зеленських є Київ, Харків та Дніпро на другому та третьому місці відповідно

Походження прізвища завжди має кілька версій. Зокрема в етимології прізвища голови ГУР Кирила Буданова — одразу дві версії. Не менше варіантів і в походження прізвища українського президента Володимира Зеленського.

Згідно з даними генеалогічного товариства "Рідні", є датовані згадки прізвища у козацьких реєстрах — 1756 року. Згадки про людей з таким прізвищем є серед польскої шляхти (в тому числі й тих родів, що мали герби), старшин Гетьманщини, російського дворянства, київських купців, духовенства, міщанства, єврейської громади та репресованих.

Прізвище Зеленський за популярність має 958 місце та 4006 носіїв. Своєю чергою жіноча версія — Зеленська посіла 704 місце за поширенням та налічує 5048 людей. Обидва прізвища найчастіше зустрічаються на Сіверщині (частина Сумщини, Чернігівської області). Компактно носії прізвища живуть в Києві, Харкові, Дніпрі, Кривому Розі та Запоріжжі. Найпопулярніше ім'я для чоловіків — Олександр, для жінок — Тетяна. Нагадаємо, український президент має по-батькові Олександрович та народився у Кривому Розі.

Карта розповсюдження прізвища Зеленський
Карта розповсюдження прізвища Зеленський

Версій походження прізвища Зеленський кілька:

  • походить від назви населеного пункту Зелене, а закінчення дали на польський взір,
  • "домашнє" нецерковне ім'я — Зеленя, яке дало означення через синів (чий син? — Зеленський),
  • прізвисько Зеленя, що вказувало на молодість та незрілість.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як в Російській імперії русифікували українські прізвища, та як вони мали звучати насправді. Українські прізвища адаптувались і за кордоном, утворивши дуже незвичні комбінації.