Не дайте своїй розсаді "згоріти": 4 причини почервоніння та як запобігти

Читать на русском
Автор
3370
Розсада потребує пильного догляду
Розсада потребує пильного догляду. Фото Телеграф

Для розсади шкодять перепади температури, неправильне удобрювання та невірний догляд

На початку червня дачники та городники ще висаджують розсаду на своїх ділянках. Це клопіткий процес, який важливо організувати правильно. Іноді ми бачимо, що листя на розсаді червоніє. Чому це відбувається і як цьому запобігти? Ось чотири найпоширеніші причини і способи їх усунення.

Низька температура

Якщо ви висаджуєте розсаду на грядки занадто рано або тримаєте її в холодному місці, то це може призвести до червоніння листя. Це через те, що рослини не можуть нормально обмінюватися речовинами і накопичують червоний пігмент. Щоб цього уникнути, висаджуйте розсаду тоді, коли мине загроза заморозків і ґрунт прогріється. Тримайте розсаду в теплому і світлому місці. Захищайте її від холодного повітря і вітру. Це також актуально під час нинішнього літа, яке відзначається прохолодною погодою.

Нестача або надлишок добрив

Якщо в ґрунті бракує або забагато якогось елемента, то це може призвести до червоного листя на розсаді. Рослини потребують певного балансу макро- і мікроелементів для свого розвитку. Наприклад, нестача азоту або заліза може спричинити жовтіння і червоніння листя. Надлишок азоту або калію може спричинити слабкість стебел і засолення ґрунту. Щоб цього уникнути, використовуйте для посадки якісний і поживний ґрунт. Дотримуйтеся рекомендованих доз і частоти підживлення розсади. Регулярно перевіряйте стан розсади і проводьте додаткове підживлення за потреби.

Невірний догляд

Іноді червоне листя на розсаді може бути результатом невірного догляду. Під цим ми розуміємо такі фактори, як недостатнє або надмірне освітлення, поливання або вентиляція. Розсада потребує достатньо світла, вологи і свіжого повітря для свого життя. Якщо розсада знаходиться в темному місці або під прямим сонцем, якщо вона пересихає або перезволожується, якщо вона знаходиться в закритому або задушливому приміщенні, то це може призвести до стресу і зміни кольору листя. Щоб цього уникнути, забезпечте розсаду оптимальним освітленням, поливанням і вентиляцією.

Вплив шкідників

Нарешті, червоне листя на розсаді може бути ознакою впливу шкідників. Шкідники можуть пошкоджувати рослини як на поверхні, так і в ґрунті. Вони живляться соками рослин, переносять віруси і бактерії, залишають свої виділення і яйця на листі та стеблах. Шкідники можуть бути різними: комахи, кліщі, грибні комарики, нематоди тощо.

Нагадаємо, що розсаду потрібно удобрювати натуральними засобами, щоб вона була здоровою і міцною. Один із вдалих варіантів – звичайне молоко. Крім того, варто знати, що не всі овочі добре ладнають один з одним на городі. Наприклад, огірки не можна садити біля помідорів, бо це може призвести до хвороб і зниження врожаю. Також огірки не люблять сусідство з картоплею, капустою та цибулею. Зате вони добре почуваються поруч з кабачками, кропом та м’ятою.