Як доглядати за тюльпанами після цвітіння: 3 поради, щоб квіти стали ще пишнішими

Читать на русском
Автор
6390
За тюльпанами потрібно доглядати й після того, як вони перецвіли Новина оновлена 13 червня 2023, 07:08
За тюльпанами потрібно доглядати й після того, як вони перецвіли. Фото Телеграф

Щоб тюльпани радували вас своєю красою не одну весну, потрібно знати, як правильно доглядати за ними після цвітіння

Тюльпани є чудовим рішенням для невеликого домашнього саду, вони радують нас своєю різноманітністю форм і кольорів, але на жаль, не дуже довго. Період цвітіння тюльпанів триває лише 2-3 тижні, а потім вони в'януть і залишаються на грядках безжиттєвими.

Не обрізайте листя і стебла

Перша помилка, яку часто роблять садівники, — це обрізання листя і стебел тюльпанів після того, як вони відцвіли. Це може призвести до того, що наступного року тюльпани не зацвітуть або зацвітуть слабо. Це пов'язано з тим, що після цвітіння пелюстки обсипаються, але процес розвитку цибулини ще не завершений. Зелене листя і стебло продовжують фотосинтез і накопичують поживні речовини для майбутнього цвітіння. Тому їх не можна зрізати, а треба залишити доти, доки вони повністю не пожовкнуть і не висохнуть. Єдине, що можна і потрібно зробити — це видалити квітконоси (стебла з головками), щоб рослина не витрачала свої сили на дозрівання насіння. Але обрізаємо лише головку квітконоса, стебло залишаємо.

Продовжуйте поливати і підгодовувати

Друга помилка, якої можна уникнути — це припинення поливу і підгодовки тюльпанів після цвітіння. Хоча вони виглядають зів'ялими, вони все ще потребують вологи і живлення для формування здорових цибулин. Поливати тюльпани потрібно помірно, але регулярно, підтримуючи ґрунт злегка вологим. При останньому поливі можна внести підживлення для тюльпанів — фосфорно-калійні склади з розрахунку 30 г на квадратний метр. Це допоможе цибулинам зміцнитися і підготуватися до зимового періоду.

Викопуйте і зберігайте цибулини

Третя помилка, яку можна запобігти — це не викопування і не пересадження цибулин тюльпанів. Якщо залишити їх у землі, вони можуть згнити, захворіти або втратити свої сортові якості. Тому раз на кілька років тюльпани потрібно викопувати і пересаджувати, найкраще це робити наприкінці липня — початку серпня.

Викопувати цибулини потрібно обережно, маленькі цибулинки можуть розташовуватися на відстані від центрального стебла. Якщо цибулина підгнила, її викидають, ще краще її спалити, через те, що це розсадник бактерій і грибкових інфекцій. Здорові цибулини обробляють розчином марганцівки та ретельно просушують на відкритому повітрі, розклавши в один шар.

Просушені цибулини варто зберегти до осені у темному сухому приміщенні з температурою 15-17°С. Потрібно перевіряти їх стан і прибирати тих, що гниють або пошкоджені. У вересні-жовтні цибулини та дочеринки можна знову висадити у відкритий ґрунт.

А ті любителі квітів, які не мають власної клумби, можуть зробити квітник вдома. Навіть, якщо місце для нього є лише на північній стороні, можна обрати рослини, яким не потрібно багато сонця. Крім того, кімнатні рослини можуть робити й хорошу справу, "притягуючи" додому гроші.