Як захистити капусту від гусениць: поради досвічених городників

Читать на русском
Автор
9764
Білокачанна капуста Новина оновлена 12 червня 2023, 14:30
Білокачанна капуста. Фото Телеграф

Гусениця на капустi — це проблема, з якою стикаються багато садiвникiв i фермерiв

Капуста часто страждає від нападу голодних гусениць, які залишають за собою лише скелети листя. Як захистити свою капусту від цих шкідників та зберегти урожай? У цій статті ми розповімо вам кілька ефективних способів боротьби з гусеницями на капусті, використовуючи хімічні, біологічні та народні засоби. Також шкідників можна позбутися завдяки настою з одного фрукта.

Хімічна обробка

Найшвидший та найефективніший спосіб позбутися гусениць та метеликів — це використання сучасних хімічних препаратів. Вони знищують шкідників за короткий час. Такі засоби можна застосовувати тільки на початковому етапі росту рослин, щоб до часу збору врожаю на капусті не залишилося слідів хімікатів. Найефективнішими є такі препарати: "Трифлурекс", "Бутізан", "Децис Екстра". Усі засоби застосовують тільки суворо за інструкцією. Якщо не вдалося знищити шкідників з першого разу, використовуйте інший препарат, щоб не викликати звикання. Обробка проводиться не пізніше, ніж за місяць до збору врожаю. При пізньому використанні рослина не встигає очиститися від хімікатів. При розпиленні робочого розчину потрібно захистити руки гумовими рукавичками, а на обличчя надягти маску або респіратор. По закінченню роботи ретельно вимийте руки милом.

Біологічна обробка

Зараз у магазинах для садоводів продаються ефективні, але безпечні препарати для боротьби з комахами. Вони мають природне походження та не шкодять навколишньому середовищу. До таких препаратів належать: "Бітоксибацилін", "Лепідоцид", "Фітоверм". Вони містять спори бактерій або грибків, які отруюють гусениць та метеликів. Цим препаратам потребується час для дії, тому їх слід застосовувати заздалегідь, до появи шкодочинних комах. Обробка проводиться вранці або ввечері при температурі повітря не нижче 15 градусів.

Народні засоби

Якщо ви не хочете використовувати хiмiю або бiопрепарати, ви можете скористатися народними засобами, якi також допоможуть вам у боротьбi з гусеницями на капустi. Ось деякi з них:

  • Мильно-попiльний розчин. Натріть мило (200 грам) i розчинiть у вiдрi води (10 лiтрiв). Можна використовувати рiдке мило для посуду або дігтярний шампунь. До мильної сумiшi додається склянка попелу. Готовим розчином рясно поливають капусту. Пiсля обробки листя буде вкрите тонкою слизькою плiвкою, по якiй гусеницi не зможуть рухатися. Цей розчин вiдлякує метеликiв гострим неприємним запахом.
  • Настоянка цибульного лушпиння. 250-300 грам лушпиння заливають окропом i настоюють протягом кiлькох днiв. Потiм концентрат розводять двома літрами холодної води, додають 50 мілілітрів мила. Отриманою композицією обприскують посадки. Цибульне лушпиння має дуже виражений цибульний аромат, якого не переносять багато шкідників.
  • Настоянка тютюну. Шкідникам не подобається запах тютюну, тому ви можете позбутися шкідливих тварин, приготувавши настоянку. Для цього 400 грамів тютюну заливають 10 літрами гарячої води і настоюють протягом двох днів. Потім фільтрують розчин і додають 40 грамів мила. Обприскуйте капусту цим розчином кожні 10 днів

Головне — не зволікати та дотримуватися інструкцій з застосування обраних засобів. Так ви зможете врятувати свою капусту від гусені та насолодитися своїм урожаєм.

Ви також можете дізнатися, як використовувати нашатирний спирт для захисту рослин від попелиці, білокрилки, слимаків та інших небажаних комах. Або ж, як посадити календулу поряд з іншими культурами, щоб відлякувати шкідників своїм запахом та фітонцидами.