Не той одяг чи зачіска: у храмі можуть зробити зауваження за зовнішній вигляд, що потрібно відповісти

Читать на русском
Автор
738
Авраамій Лотиш
Авраамій Лотиш

Для того, хто далекий від церкви, таке зауваження може бути стресом

У храмах люди нерідко можуть почути зауваження від інших щодо одягу "не такий" чи зачіски, чи загалом зовнішнього вигляду. У ПЦУ намагаються працювати над тим, щоб таких випадків було якнайменше або не було взагалі.

Про це намісник Києво-Печерської лаври, архімандрит ПЦУ Авраамій (Лотиш) розповів в інтерв’ю "Телеграфу". За його словами, для людей, які далекі від церкви, таке зауваження може стати стресом.

"Проблема така існує. Хоча в ПЦУ ми намагаємося працювати над тим, щоб таких випадків практично не було. Людина, яка часто ходить до храму, якщо їй хтось зауваження зробить, вона зрозуміє, що потрібно промовчати, не зважати. Для того, хто далекий від церкви, таке зауваження може бути стресом: от я прийшов до храму, а тут не те що не допомогли, а ще й прогнали. Тому це велика помилка і ми намагаємося цього не допускати", — сказав співрозмовник.

Він також додав, що людям у таких випадках потрібно відповідати, що зауваження може робити лише священник. При цьому, з його боку, це буде навіть не зауваженням, а рекомендація.

"Але якщо навіть хтось зауваження і робить, то відповідь людини повинна бути такою, що в храмі може зробити зауваження лише священник. І то священник може тільки порекомендувати, підказати, що є певна поведінка в храмі і її потрібно дотримуватися. Але не змушувати ні до чого людину, не казати, вийди з храму такий-сякий", — підсумував Авраамій (Лотиш).

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті "Телеграф" у матеріалі: "Намолені" храми, їжа для мертвих та освячування ковбаси: намісник Лаври розвіяв найпопулярніші забобони вірян.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній пояснив, чи можна приходити до церкви без хустки й чи це може перешкодити.