Знайдете своє? Ви з роду багатіїв, якщо прізвище звучить так

Читать на русском
Автор
255741
Деякі українські прізвища говорили про класове розшарування у суспільстві
Деякі українські прізвища говорили про класове розшарування у суспільстві

Деякі з цих прізвищ збереглися дотепер

Прізвища українців можуть багато розповісти про свого носія. Зокрема про роль його предків у суспільстві.

Про це розповів мовознавець Юрій Редько у роботі "Сучасні українські прізвища". За його інформацією, деякі родові імена вказують на класове розшарування в українському суспільстві. Насамперед у них відтворено поділ на багатих та бідних.

Прізвище Багач (паралельно Богач) записане в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях. Від нього утворилися похідні: Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатський, Багацький та Богачишин.

Синонімом слова багатій є прізвище Дука з похідним Дученко. Для людей, які вміли швидко набувати багатства, народ створив прізвище Скоробогатий та Скоробогацький.

Багатий, який став власником села, поміщиком, — це Дідич, прізвище, записане у Київській, Львівській та Івано-Франківській областях.

Ознакою багатства також був одяг – дороге кармазинове, інколи ж закордонне англійське сукно. Кармазинами називали козаки багату старшину. Прізвище Кармазін існує у Львівській обл. Тут же записано і

прізвище Фалендиш, що походить з німецького fein lundisch ("краще лондонське" сукно).

Привілейованим шаром суспільства у Стародавній Польщі була шляхта. Прізвище Шляхта існує сьогодні у Закарпатській обл. Причому його носії, колись бідні селяни, напевно, не належали до цього стану, а отримали його як насмішкувате прізвисько (може, за спробу уподібнитися до шляхти, як Тобілевичів Боруля). Виразне значення зневаги висловлювало прізвище Шляхетка. Прізвище Шляхтич записано на Івано-Франківщині.

Шляхті належав титул "його милість пан", польською скорочено miscipan, mospan. Ці титули, коли ставали прізвиськами, напевно, висловлювали глузування і збереглися як прізвища Мостіпан та Мастіпан.

Від слова пан утворилися прізвища Панич, Панчик, Паник, Панонько, Паночко, Панця, Панів.

Нагадаємо, раніше ми писали, які українські прізвища належали військовим.