Зараз такого діти не їстимуть, а тоді було насолодою: які в СРСР були дивні ласощі
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 609
![Діти](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/8/9c/1c90c96a-c8e3c2acbe5e4b0a44d200fff867c9c8.jpg?v=6840_1)
За умов дефіциту на допомогу приходила фантазія
За часів СРСР були проблеми з доступністю продуктів для більшості населення. Зокрема це стосувалося і солодощів.
У цій ситуації радянські громадяни були вимушені вдаватися до різних хитрощів. Робити солодощі люди примудрялися з найпростіших та доступних продуктів.
Сьогоднішнім дітям такі ласощі точно зададуться що найменше дивними. "Телеграф" розповість вам про деякі з них.
Палений цукор
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/6/c8/b365e7dc-ed633e94d2e2cf9903237aff51dd0c86.jpg?v=6829_1)
Рецепт такого льодяника був доволі простий. Потрібно було взяти столову ложку, насипали цукор і тримали над вогнем газової плити. У цукор, що розтанув (а часто й пригорів), коли він трохи остигав, вставляли сірник. Це був "радянський чупа-чупс". Про шкоду перепаленого цукру для дитячого здоров’я ніхто не думав.
Кава у брикетах
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/3/2e/03947263-f92f5c9116b64e8654898f12123ba2e3.jpg?v=6829_1)
В СРСР натуральна кава була розкішшю, але на полицях магазинів були не лише дивні кавові напої із жолудів, а й кава та какао у брикетах. Це називалося "молочний концентрат" і коштувало 10 копійок. Він був порційним — треба було залити його окропом і напій готовий. Але діти гризли його сухим — своєрідна "цукерка".
Аскорбінка
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/b/c3/43f4b34c-720b747ba52de3ef587bb285c9818c3b.jpg?v=6829_1)
Знайти ласощі радянські діти примудрялися навіть в аптеках. Там вони скуповували аскорбінку, вона була у порошку в маленьких конвертиках і мала кисло-солодкий смак. Діти купували її та їли просто як цукерку, ніхто не замислювався про необхідність дозування вітаміну С.
Сухий кисіль
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/9/2f/ce276308-da6d26117a76eaca0b80a8f80987b2f9.png?v=6829_1)
За часів СРСР серед дітей був дуже популярний сухий кисіль. Брикет просто розвертали і гризли суху солодку масу з фруктовим смаком. Нерідко вони скидалися, щоб купити кисіль на кілька людей.
Хліб з цукром
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/8/27/c7ccddf6-6dc8855a2a5633a25f3d5d818020e278.png?v=6829_1)
Це, мабуть, один з найпоширеніших рецептів. Діти брали шматок батона чи хліба, та посипали його цукром. Верхом гурманства було спочатку намазати хліб вершковим маслом, а зверху посипати цукром. Також можна було змочити хліб, щоби цукор не розсипався.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, навіщо в СРСР "бодяжили" березовий сік і чому він був досить дешевим.