Не викидайте яєчну шкаралупу: кілька корисних способів її використовувати

Читать на русском
Автор
Зазвичай шкаралупа вирушає у відро для сміття
Зазвичай шкаралупа вирушає у відро для сміття. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Відходи від яєць стануть у нагоді і на дачі, і у ванній

Після приготування страв з яйцями шкаралупа від них зазвичай опиняється у відрі для сміття разом з іншими відходами. Але в неї є багато корисних застосувань у побуті та на дачній ділянці.

Раніше ми розповідали, як використовувати лотки з-під яєць. Тепер розповімо, яку користь можна отримати зі шкаралупи.

Як використовувати яєчну шкаралупу в будинку

Шкаралупа може бути особливо корисною при боротьбі зі стійким брудом або пліснявою на швах у ванній.

Видавіть трохи зубної пасти в миску і змішайте її з подрібненою на дрібні шматочки яєчною шкаралупою. Все змішайте та нанесіть на забруднення. Залишіть на 10 хвилин, а після цього потріть шви щіткою і промийте їх. Завдяки цьому методу цвіль більше не буде проблемою, а затірка знову набуде колишнього кольору.

Крім засобу для очищення швів, зі шкаралупи вийде засіб для видалення накипу. Для цього необхідно ретельно очистити та висушити шкаралупу в духовці. Потім помістити її в блендер і подрібнити на порошок. Додати харчову соду та перемішати. Безпосередньо перед використанням у суміш необхідно додати трохи оцту.

Отриманою пастою можна видаляти нагар на деку, а також чистити крани та душові кабіни від вапняного нальоту.

Якщо заморозити шкаралупу, згодом її можна використовувати для заточування ножів блендера. Насипте її в чашу, додайте трохи води та увімкніть прилад. Після цієї процедури ножі будуть гострішими.

Як використовувати яєчну шкаралупу на городі

Завдяки високому вмісту мінералів, яєчна шкаралупа є ефективним добривом для рослин. Необхідно просто подрібнити її та висипати під рослини на городі. Під впливом вологи кальцій, що міститься в шкаралупі, почне виділятися в ґрунт.

Крім того, розсипана на ділянці яєчна шкаралупа відлякає слимаків. Вони мають м’яке тіло і тому уникають гострих предметів.

Зі шкаралупи можна приготувати рідкі добрива. Для цього необхідно висипати яєчну шкаралупу в банку і залити окропом. Залишити на кілька днів, помістивши суміш у темне та прохолодне місце. Через 7–10 днів рідину необхідно процідити та використовувати воду для поливу рослин.

Раніше "Телеграф" розповідав, як використовувати у побуті соняшникову олію. Популярний продукт допоможе і видалити неприємний запах, і випрати рушники.