Порятунок гардеробу: як захиститися від молі

Читать на русском
Автор
Як правильно зберігати зимовий гардероб
Як правильно зберігати зимовий гардероб. Фото Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міль особливо комфортно почувається на вовняних светрах

З настанням весни товсті зимові светри змінюються на легкий одяг. Але перш ніж прибрати зимовий одяг на наступний сезон, переконайтеся, що він не схильний до ризику стати жертвою платтяної молі.

Міль живиться матеріалами, що містять кератин, такими як шерсть, волосся або пір’я. Самки особливо комфортно почуваються в шафах, де відкладають яйця на шерсть, хутро або інший одяг.

Раніше ми розповідали, як позбутися харчової молі. Тепер розповімо, як зберігати светри та шуби, щоб не отримати неприємного сюрпризу наступної зими.

Як захистити одяг від молі

Перед тим, як складати на зберігання зимовий одяг, дуже важливо почистити кожну річ. Моль приваблюють піт, олії та залишки їжі, які можна знайти на необробленому одязі. Професійне чищення або ретельне домашнє прання необхідні для того, щоб на вашому одязі не було приманок дял молі.

Після того як одяг висохне, його слід герметично упакувати. Для цього підійдуть мішки для одягу, коробки, що закриваються, або вакуумні пакети з щільного пластику. Светри також слід захищати від світла та вологи. Для цього ідеально підходить темне сухе місце, наприклад, шафа, що добре замикається.

Використовуйте натуральні репеленти від молі. Ця комаха не переносить такі аромати, як лавр, лаванда, гвоздика або кедр.

Що допомагає від платтяної молі

Якщо вживати запобіжних заходів вже занадто пізно, зробіть наступне:

  1. Спочатку необхідно виявити, де саме завелася міль. Текстильні вироби, які вразила моль, слід викинути.
  2. Ретельно очистіть уражену ділянку. Пропилососьте шафу і все приміщення, приділяючи особливу увагу стикам плінтусів.
  3. Полиці в шафі рекомендується протерти сумішшю оцту з водою та провітрити.
  4. Речі, які лежали поруч з ураженим одягом, слід ретельно оглянути й випрати.
  5. Якщо є можливість, періть одяг за температури понад 50 градусів. Якщо це тонкі вовняні светри, їх можна покласти в морозильну камеру, щоб убити личинок молі.

Раніше "Телеграф" розповідав, як відрізнити натуральне срібло від підробки. Знадобиться лише кубик льоду.