Ці прізвища давали занадто самовпевненими українцям: перевір своє у списку

Читать на русском
Автор
4006
Пихаті та самовпевнені українці мали особливі прізвища Новина оновлена 13 квітня 2024, 18:57
Пихаті та самовпевнені українці мали особливі прізвища. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Родове імʼя може багато розповісти про свого носія

Наші предки, утворюючи прізвища, часто звертали увагу на характер людини та її поведінку. Тому часто за родовим імʼям можна зрозуміти, яку вдачу мали пращури їхніх носіїв.

Тож навіть пихаті самовпевнені люди вирізнялись не тільки характером, а й прізвищами, які їм давали. Про такі пише товариство Краєзнавець імені Василя Івановича Маслова у місті Прилуки.

До прикладу родове імʼя Божко давали тим, хто вважав себе надто гордовитим та самозакоханим. Зараз понад дев’ять тисяч українців мають це родове ім'я.

Інші приклади прізвищ:

  • Гергуль, Гергун, Гергуленко, Гергель, Гергелюк — виникли від архаїчного гергель, що має значення гусак. Спочатку це було прізвисько для хвалькуватої та нахабної людини, яке з часом стало родовим ім'ям.
  • Дундук — це прізвище використовувалося для позначення осіб, які воліли себе пихато поставати
  • Індик, Індиченко — використовувалося для опису пихатих та самозакоханих людей, які ходили нахабними, нагадуючи індиків.
  • Кокош, Кокоша, Кокошко — походять від слова кокош (півень) і використовувалися для самовпевнених та пихатих осіб.
  • Коровай — специфіку цього прізвища визначали дуже горді та самовпевнені особи.
  • Нетреба, Нетребко, Нетребовський — ці родові імена належали незалежним та гордим особистостям, які часто заявляли, що їм нічого не треба.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які давали вправним кухарям. Аромат від приготованих ними страв швидко розходився по давніх поселеннях, як і чутки.