Впорається навіть дитина: як перевірити вентиляцію

Читать на русском
Автор
Вентиляція – важливий елемент приміщення
Вентиляція – важливий елемент приміщення. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Перевірте, чи вентиляція виконує свої функції

Мало хто усвідомлює, наскільки важливу роль відіграє вентиляція у квартирі чи будинку. Невеликі решітки в стінах гарантують постійний повітрообмін та захищають приміщення від надмірної вологи. Іноді вентиляція виходить з ладу та повітрообмін порушується.

Систематичне провітрювання квартири буде марним, якщо вентиляція не працюватиме належним чином. Особливо відчутно це буде у ванній кімнаті та кухні, де необхідно постійно видаляти неприємні запахи та вологу.

Перевірити стан вентиляції можна навіть не маючи спеціального фаху. Для цього знадобиться аркуш паперу.

Як перевірити, чи працює вентиляція

Не варто ставитись до вентиляційної решітки як до декоративного елементу та забувати про її функції. Її необхідно регулярно чистити, оскільки пил, що скупчився на її поверхні, суттєво обмежує приплив повітря. Іноді його слід протирати або навіть розбирати та ретельно очищати від бруду.

Не менш важливо регулярно перевіряти потік повітря через вентиляційну решітку. Доторкнувшись до неї руками, ви не зможете перевірити, чи вона працює належним чином. Набагато краще для цього підійде звичайний аркуш паперу. Все, що вам потрібно зробити, це піднести його близько до вентиляції. Решітка випуску повітря повинна притягнути до себе папір.

Якщо ж аркуш паперу падає, вентиляція не працює.

Що робити, якщо не працює вентиляція

Насамперед необхідно очистити весь бруд з решітки. Найчастіше саме це заважає працювати вентиляції.

Зніміть решітку. Протріть сухою ганчіркою або щіткою, щоб видалити зайвий пил. Після цього слід замочити решітку у воді, щоб бруд, що скупчився на її поверхні, і, можливо, пліснява зникли. У воду можна додати оцет або рідину для миття посуду.

Потім варто повторити перевірку з аркушем паперу і, якщо припливу повітря в приміщенні, як і раніше, немає, викликати фахівця.

Раніше "Телеграф" розповідав, як у домашніх умовах перевірити якість води. Зробити це дуже легко та просто.