Поминальна субота 6 квітня: що сьогодні можна і не можна робити, щоб не образити померлих

Читать на русском
Автор
5396
6 квітня у третій тиждень Великого посту випадає Батьківська субота
6 квітня у третій тиждень Великого посту випадає Батьківська субота. Фото Freepik

Розповідаємо, що можна і не можна робити сьогодні у батьківський день

На 6 квітня у православних вірян та греко-католиків припадає поминальна субота. Дні поминання померлих, або, як їх називають, батьківські суботи, відзначаються щороку кілька разів на рік. Їхні дати змінюються залежно від церковних свят та постів. З урахуванням переходу християн східного обряду на новоюліанський календар неперехідні свята зрушили на 13 днів раніше, внаслідок чого деякі батьківські суботи також перемістилися.

Сьогодні відзначається субота третього тижня Великого посту 2024, який цього року розпочався 18 березня і закінчиться 4 травня, за день до Великодня. Перша батьківська субота була 30 березня, третя буде 13 квітня.

Традиції Поминального дня 6 квітня

Вшанування пам’яті померлих предків — це давня традиція. Наші пращури влаштовували поминальні застілля і молилися за спокій душ померлих родичів. У православ’ї зазвичай згадують померлих під час кожної ранкової молитви, але особлива увага приділяється батьківським суботам — як дням особливого поминання.

У Старому Завіті субота описується як час спокою. Тому віряни поминають тих, хто вже знайшов його. Вважається, що у Бога немає мертвих, і життя людини не припиняється після переходу в інший світ. Тому молитви та поминання потрібні і після відходу людини з цього світу.

У такі дні, як ця субота, слід відвідати храм і помолитися. Також зазвичай до церкви можна принести частування, такі як пироги або хліб, які потім роздаються нужденним.

Після закінчення служби можна відправитися на цвинтар, щоб привести до ладу могили родичів, прибравши сміття і пофарбувавши огорожі. Також можна дбайливо доглядати забуті могили. Замість того, щоб влаштовувати на цвинтарі посиденьки, принесіть на могилку квіти, а продукти краще віддати нужденним.

жінка біля могили з квітами

Прикмети на 6 квітня

  • Багато павутинь у повітрі — до дощового літа.
  • Туман в цей день віщує сухий квітень.
  • Якщо у берези виділяється багато соку, то незабаром настане потепління.
  • Червоні хмари ввечері віщують сильний вітер.
  • Ворони риються у землі — до теплої, але дощової погоди.
  • Якщо на березі розпустилося листя, то настав час саджати картоплю.

Що не можна робити в Батьківську суботу 2024

  • Замітати вдома — так можна "засмітити" пилом очі померлим празурам і відштовхнути їх від себе, що призведе до біди.
  • Лаятись, особливо з членами сім’ї — можна накликати сім’ю неприємності.
  • Влаштовувати свята з галасливими гуляннями – так можна образити померлих рідних.
  • Говорити погано про покійних.
  • На цвинтарі підіймати будь-яку річ, що впала на землю.
  • Відмовляти тим, хто просить про допомогу та милостиню.

У кого іменини 6 квітня

Цього дня іменини святкують Мефодій, Євтихій, Платонід, Павло, Петро та Іван.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

6 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, Всесвітній день настільного тенісу (Word Table Tennis Day), День тефлону, Міжнародний день битви подушками (International Pillow Fight Day – щорічно в першу суботу квітня), День сіамських кішок, День різнокольорових стрічок.

Цікаві свята сьогодні є у США. Наприклад, американці відзначають 6 квітня День свіжих помідорів, День тартану (разом із Шотландією та Канадою), День попкорну з карамеллю, Національний день любові до наших дітей та Національний день ручної роботи (щорічно в першу суботу квітня), Канун нового пива (New Beer`s Eve), Національний день бісквітного тістечка "Твінкі" (National Twinkie Day), День студентів-спортсменів (National Student Athlete Day), День поінформованості про сонного водія (Drowsy Driver Awareness Day) та День планування своєї епітафії (Plan Your Epitaph Day).

Нагадаємо, що незабаром українці відзначатимуть Великдень 2024 — одне з найзначніших релігійних свят. Раніше "Телеграф" розповідав, які традиції пов’язані із цією великою подією.