На це запитання багато хто не дасть відповіді: чим відрізняється писанка від крашанки

Читать на русском
Автор
Великодні тонкощі, про які небагатьом відомо
Великодні тонкощі, про які небагатьом відомо. Фото Колаж "Телеграфу"

Ці нюанси вам знадобляться перед Великоднем

Не за горами Великдень. Багато кулінарів вже думають, як пофарбувати яйця до свята.

Однак небагато хто знає, чим же пастки відрізняються від писанок і які ще існують види цього великоднього символу. Про це розповімо із "Патріотами України".

Чому яйце вважається великоднім символом

Ще з язичницьких часів яйце вважалося символом життя. Саме християнський звичай виготовляти писанки та пасхальні яйця на Великдень пов’язують зі святою Марією Магдалиною — саме вона повідомила римського імператора Тиберія про воскресіння Ісуса і подарувала йому яйце.

Які існують види великодніх яєць

Найбільш прості у виготовленні крашанки. Як правило, вони монохромні, забарвлюють їх у яскраві кольори або харчовою фарбою, або відваром лушпиння цибулі. Вони йдуть як окрема страва до святкового столу і готують їх перед Великоднем, у суботу.

Фарбування — вид великодніх яєць

А ось писанки раніше не призначалися для їжі. Ще сирими їх розписували вручну різними орнаментами та візерунками, а потім запікали у печі. Зазвичай цим займалися протягом Страсного тижня, найчастіше – у Чистий четвер.

Ще один вид великодніх яєць — писанки

Існує ще один напрямок розпису яєць – крапанки. За цією технологією яйце фарбується повністю в монохромний колір. Потім на нього бризкають фарбою іншого кольору і яйце виходить у цятку.

Також до Великодня роблять цятки

Є ще один вид великодні яйця – драпанка. Яйце спочатку фарбують у темний колір, а потім на темному тлі видряпують світлі візерунки. Це роблять голкою, шилом чи навіть цвяхом.

Драпанки – вид великодніх яєць

Щоб яйця до свята вийшли на всі сто відсотків, потрібно їх правильно вибрати. До речі, розбивати яйця для цього необов’язково.