Можна було навіть потрапити у в’язницю: чому у СРСР забороняли карате

Читать на русском
Автор
Карате в СРСР
Карате в СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

На це є кілька версій

Карате є одним з найпопулярніших видів спорту, але так було не завжди. Ба більше, в певний період радянської епохи карате було під забороною — дійшло навіть до тюремних термінів для тренерів та каратистів. На це є кілька версій.

Цей вид спорту не подобався владі. У матеріалі OBOZ.UA розповіли, чому у СРСР забороняли карате

Карате і залізна завіса

У 1960-70-х роках почалося масове захоплення східними єдиноборствами. За залізну завісу карате проникало поступово: якісь прийоми показували студенти з Азії, певні знання привозили іноземні спортсмени.

Першими почали легально викладати карате в СРСР Тецуо Сато, Хасімото, Ако Таулуєв, Володимир Ковальов. У 1977 році навіть з'явилася Центральна школа карате, але потрапити на навчання було доволі важко – конкурс становив понад 200 осіб на місце. У 1978 році з'явилася Федерація карате СРСР, а 1980 року в Ташкенті пройшов перший чемпіонат країни.

Заборона карате

І раптом, як-то часто траплялося в СРСР, оголосили чергову тотальну заборону. Цього разу "під роздачу" потрапило карате.

Ситуація була доволі несподіваною – на той час понад 6 мільйонів людей професійно займалися цим видом спорту. Восени 1981 року до статті 219 КК РРФСР було внесено пункт про "Незаконне навчання карате". За навчання прийомам карате загрожувало 2 роки в’язниці та штраф.

Якщо тренер брав з учнів гроші, а матеріальну вигоду визнавали "суттєвою", або якщо тренер уже притягувався до відповідальності за подібні навчання, його могли посадити на 5 років із конфіскацією майна.

Відбувся і показовий процес над тренером ушу. Ніхто не звернув увагу, що ця китайська гімнастика не мала стосунку до карате. Тих, хто займався східними єдиноборствами, навіть могли визнати у спробі поваленні радянської влади.

У чому ж причина?

Є кілька версій. За однією, карате стало настільки популярним, почався відтік молоді від інших видів спорту. А це було невигідно – влада акцентувала увагу на необхідності розвитку саме олімпійських видів спорту, щоб покращувати імідж країни, а відхід молоді від традиційних видів міг позначитися на результатах збірної союзу.

Інша версія мала морально-ідеологічне підґрунтя. Культ сенсея був дуже невигідним для радянської ідеології, так як життя молоді контролювалося державою, а східна філософія" могла призвести до інакодумства". Наприклад, влада боялася, що сенсеї почнуть постачати бійців для криміналу або створять осередки з метою зміни державного устрою.

Раніше "Телеграф" писав, чому школярі в СРСР "перестрибували" 4 клас. Для цього була низка причин