Став символом СРСР: чому цей предмет був на кожній кухні

Читать на русском
Автор
625
Радянський гранований  стакан Новина оновлена 27 березня 2024, 09:38
Радянський гранований стакан. Фото фото з відкритих джерел

Його зображення можна побачити на безлічі артефактів та сувенірів, які асоціюються з радянським періодом та спогадами про нього.

Гранований стакан стала культовим атрибутом СРСР, обов’язковим елементом кожної кухні. Але чому саме цей кухонний

предмет був настільки поширений за радянських часів?

"Телеграф" вирішив розібратися та розповісти читачам, чому радянські громадяни мріяли про легендарний предмет, і як використовували його не завжди за призначенням.

В епоху Радянського Союзу гранований стакан був не просто посудом, а своєрідним символом побуту та культури. Його зображення можна побачити на безлічі артефактів та сувенірів, які асоціюються з радянським періодом та спогадами про нього.

Однією з причин такої широкої популярності гранованого стакана була його доступність та універсальність. Гарний посуд можна було дістати в ті часи лише за великим "блатом". Це дуже впливало на радянські "тренди". Через свою дешевизну гранований стакан став дуже затребуваним. Вироблявся він масово та у великій кількості. Завдяки міцному склу та стійкій формі, він був практичним та довговічним предметом, який витримував багаторазове використання та мийку.

Крім того, гранований стакан мав низку функціональних переваг. Його ребриста поверхня запобігала ковзанню і забезпечувала гарне захоплення, що було особливо зручно при подачі гарячих напоїв, таких як чай або кава. Завдяки своїй формі склянки зручно складалися і займали мінімум місця в шафі або на полиці.

Цей кухонний предмет поступово набирав популярності. Його використовували скрізь: у поїздах, кафе, автоматах із газуванням. До того ж у багатьох фільмах і навіть мультиках (наприклад, "Ну, постривай!" – ред.), для напоїв використовувалася саме його. Крім того, гранований стакан в СРСР використовувався господинями при створенні деяких страв. Наприклад, за допомогою нього робилися заготівлю із тіста для пельменів та вареників. Також предмет побуту дозволяв чітко відстежувати обсяг продуктів під час готування. Його місткість складає 250 мл води. Тому він використовувався, у тому числі як мірна склянка. Дачники також любили цю тару. Склянку використовували при вирощуванні розсади.

Ціна на грановані стакани варіювалася. Вартість залежала від того, скільки граней у такій склянці. Можна було вибрати будь-який предмет побуту залежно бюджету. Наприклад, десятигранна склянка за часів СРСР коштувала 3 копійки, дванадцятигранна — 7, двадцятигранна — 14. Також були моделі з 14, 16 та 18 гранями.

Раніше "Телеграф" назвав три радіоактивні речі, які були у багатьох радянських будинках.