Ви з роду багатіїв чи бідняків? Які прізвища давали за старих часів різним станам українців

Читать на русском
Автор
3440
Кожне класове розшарування виділялося у суспільстві Новина оновлена 23 березня 2024, 12:26
Кожне класове розшарування виділялося у суспільстві. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Нерідко прізвище предка залежало від розміру його гаманця

Українські прізвища мають багату історію походження. Деякі з них давалися предкам, які робили якісні килими або навіть були гробокопателями. А деякі прізвища вказували за старих часів на клас у суспільстві, до якого належав носій.

Мовознавець Юрій Редько у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" розповів, які прізвища за старих часів носили люди з різних станів. Деякі мають цілком абсурдне походження.

Найпростіший поділ, який був раніше й існує зараз, — це на бідних та багатих. Прізвища Багач (Богач), Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатський, Багацький, Богачишин, Скоробогатий чи Скоробагатський носили заможні українці. А власникам сіл чи поміщикам давали прізвище Дідич.

Ще одне досить поширене в Україні прізвище Кармазін походить від назви дорогого англійського сукна. Таким же словом називали й багатого старійшина за часів козаків. Прізвище Фалендіш також походить від німецького fain lundisch, що в перекладі означає "найкраще лондонське сукно".

Бідні ж українці мали такі прізвища: Бідний, Убогий, Бідолах, Бідула, Голота, Голотюк. Аналогічне значення мало прізвище Драб та похідні від нього Драбик та Драбенко. А людям, які не мали нічого, окрім власного житла, давали прізвища Халупник і Халупний.

А багатії з презирством називали бідних селян "мугир". Звідси походить прізвище Могир чи Магир.

Також "Телеграф" розповідав про те, які прізвища мали любителі пива в Україні. Деякі наші пращури просто любили цей пінний напій.