У кожного з них є понад 100 тисяч носіїв серед українців: топ-10 найпопулярніших українських прізвищ

Читать на русском
Автор
689
Найчастіше основою для створення прізвищ в давнину були імена батьків або спеціальності Новина оновлена 20 березня 2024, 15:52
Найчастіше основою для створення прізвищ в давнину були імена батьків або спеціальності. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Вони поширені у різних регіонах

Названо 10 найпопулярніших в Україні прізвищ. За статистикою, у кожного з них є понад 100 тисяч носіїв серед українців.

Відомо, що більшість з цього списку виникли від назви професії. Загалом, це є дуже поширеним явищем, якщо аналізувати утворення українських прізвищ. Список склав генеалогічний портал "Рідні".

Найпоширенішим в Україні сьогодні є прізвище Мельник. Також серед лідерів прізвище, що належало відомому поету і письменнику — Шевченко. Крім того, поширеним є прізвище Коваленко і його варіації — Ковальчук та Коваль.

10 популярних прізвищ в Україні:

  1. Мельник
  2. Шевченко
  3. Коваленко
  4. Бондаренко
  5. Бойко
  6. Ткаченко
  7. Кравченко
  8. Ковальчук
  9. Коваль
  10. Олійник

До слова, найчастіше основою для створення прізвищ в давнину були імена батьків або спеціальності. Так, найпоширеніші прізвища, утворені від імен батьків — Петренко, Сидоренко, Борисенко тощо.

Значно рідше утворювалися прізвища від імені матері — Оленко, Мотренко, Химчук тощо. Також прізвища утворювалися від посади, яку обіймала людина, або від роботи, якою вона займалася — Хижняк, Коваль, Токар, Сотник, Ткаченко тощо.

Раніше "Телеграф" розповів, які прізвища в давнину давали надто самовпевненим та самозакоханим українцям.