Перехід на літній час 2024: куди переводити годинник і коли правильно це робити

Читать на русском
Автор
535
З переходом на літній час спатимемо на годину менше Новина оновлена 22 березня 2024, 11:13
З переходом на літній час спатимемо на годину менше. Фото Freepik

Скоро українці переходитимуть на літній час

Щороку українці та жителі деяких інших країн традиційно переходять то на зимовий, то на літній час. Так, 29 жовтня 2023 року ми перейшли на зимовий час, а вже 31 березня 2024 року відбудеться перехід на літній час. То коли ж і куди переводити годинник?

Перехід на літній час у 2024 році — коли переводити годинник

Перехід на літній час 2024 року відбудеться в ніч проти 31 березня о 03:00. Стрілки годинника будемо переводити на одну годину вперед (тобто з 03:00 до 04:00). У результаті вийде, що спатимемо на одну годину менше, ніж зараз, а день стане на одну годину довше.

Як усі вже помітили, з настанням весни день почав збільшуватися, темніє вже набагато пізніше, ніж у лютому. А 20 березня було весняне рівнодення, після якого світловий день буде ставати ще довшим.

Навіщо переводять годинник?

Свого часу літній та зимовий час і, відповідно, переведення годинника впровадили, нібито, для більш ефективного використання світлового дня. А взимку це ще й мало служити для економії електроенергії, опалення та освітлення. Однак тепер доцільність переведення годинника викликає багато питань, а український парламент не раз намагався скасувати цю норму.

Зазначимо, що перехід на зимовий та літній час в Україні було встановлено постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Відповідно до цієї постанови, в Україні двічі на рік відбувається переведення годинника: восени на годину назад, навесні — на годину вперед.

Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в Україні переводять час і коли це закінчиться. Справа за депутатами.