День весняного рівнодення 2024: важливі особливості та прикмети дня

Читать на русском
Автор
6012
Сонце у цей день перейде з південної півкулі у північну
Сонце у цей день перейде з південної півкулі у північну. Фото pravda.com.ua

У давнину цей день означав прихід весни

Люди сприймали День весняного рівнодення як пробудження природи від зимового сну. Також від цієї дати, дні ставали довшими. Однак, попри настання весни, ми все ще можемо зіштовхнутися з дощем і холодом, тому до омріяного тепла доведеться почекати.

Як пише "ТСН", День весняного рівнодення у 2024 році настане 20 березня о 23:24 годині за Києвом. Тоді Сонце перейде з південної півкулі у північну. Однак, є один момент, який суттєво зміниться від цієї дати.

Що таке весняне рівнодення: пояснення

У астрономії це означає, що день та ніч зрівняються за тривалістю. Так відбувається кожного року: весняне — припадає на кінець березня, коли ми переходимо на літній час у північній півкулі. А ще є осіннє — наприкінці вересня, коли відбувається перехід на осінньо-зимовий час.

Цікаво, що весняне рівнодення припадає на перший день весни в григоріанському календарі. Це дуже рідко відбувається 21 березня. Востаннє так було 2007 року, а наступний раз варто чекати аж у 2102 році.

Особливості Дня весняного рівнодення

За віруваннями наших предків, з цього дня погода ставала все кращою. Загалом День весняного рівнодення був великим святом для пращурів. Вдень жінки випікали здобу у вигляді жайворонків, а потім йшли до лісу, розкладали їх на пеньках і частувалися.

Печиво було заведено присвячувати Ведмежому богу, щоб він добре ставився до людей. Вважалось. що під його захистом чоловіки зможуть безпечно полювати в лісі.

У День весняного рівнодення люди грали ігри, співали й танцювали. Особливо було популярним перетягування мотузки та стрибки через вогонь. Люди вірили, що той, хто виграє — стане захищеним від злих духів.

До речі, полум’я мало особливий символізм для наших предків. Якщо воно горіло яскраво та високо, це означало, що рік буде щасливим.

Народні прикмети на День весняного рівнодення

  • Якщо на День весняного рівнодення було холодно, то вважалось, що так триватиме протягом всієї весни. Якщо ж навпаки було тепло, то варто чекати хорошої погоди на найближчий місяць.
  • Зграя птахів летить високо у небі — буде великий урожай зернових у цьому році.
  • Вважалось, що треба позбутися будь-якого негативу та образ, й тоді рік мине успішно.

Раніше "Телеграф" розповідав про головні дати православних свят у березні 2024 року. У цьому місяці розпочнеться Великий піст до Великодня. Також вперше у березні віряни святкуватимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці.