Несподівані подібності: чому гігієна стародавніх єгиптян схожа на нашу

Читать на русском
Автор
517
Стародавні жителі долини Нілу проявили вражаючу винахідливість, створивши цілу систему гігієнічних практик і косметичних засобів
Стародавні жителі долини Нілу проявили вражаючу винахідливість, створивши цілу систему гігієнічних практик і косметичних засобів. Фото dzen

Життя в умовах спекотного клімату не завадило стародавнім єгиптянам стежити за собою

Стародавні єгиптяни проявили себе справжніми новаторами в галузі краси та догляду за собою. Багато їхніх відкриттів і методик випередили свій час на тисячоліття. Техніки фарбування волосся і нігтів, рецепти освіжувачів дихання, тести на вагітність та інші досягнення стародавніх єгиптян у сфері гігієни заслуговують на захоплення.

Навіть сьогодні, у XXI столітті, деякі косметичні засоби містять складові, що використовувалися в давньоєгипетських рецептах краси, інформує портал fishki.net. Секрети догляду за собою, розгадані жителями долини Нілу тисячі років тому, продовжують залишатися актуальними і надихати сучасну косметичну індустрію.

Косметика для очей

Стародавні єгиптяни були дуже просунуті у використанні косметики, особливо для очей. Вони виготовляли підводку для очей і тіні з натуральних мінеральних пігментів і рослинних олій. Макіяж для очей носили як чоловіки, так і жінки, оскільки вважалося, що він захищає очі від яскравого сонця і настирливих комах, а також запобігає інфекціям.

Боротьба з вошами

Однією з основних гігієнічних проблем були воші. Щоб позбутися їх, єгиптяни зазвичай збривали все волосся на голові. Представники знаті могли дозволити собі носити перуки для демонстрації високого соціального статусу.

Захист від сонця

У спекотному кліматі Єгипту шкіра потребувала захисту від палючого сонця. Для цього використовували природні складові на кшталт рисових висівок, жасмину і люпину. Світла шкіра цінувалася серед вищих класів як ознака аристократизму.

Парфуми та дезодоранти

Єгиптяни створювали безліч ароматичних композицій — парфумів і дезодорантів зі спецій, цитрусових, коріандру і більш екзотичних компонентів, як-от яйця страуса і панцир черепахи. Це була перша цивілізація, яка використовувала дезодоранти для маскування природного запаху тіла.

Гігієна порожнини рота

Для свіжості подиху винайшли м'ятні льодяники із суміші спецій, горіхів, меду та смол. Цей рецепт вважається одним із перших освіжувачів дихання в історії.

Санітарія та туалетна гігієна

Хоча централізованої каналізації не було, багаті єгиптяни користувалися примітивними туалетами — кам'яними сидіннями над ящиками з піском. Прості люди справляли нужду в Нілі, який також був джерелом питної води і використовувався для прання білизни. Лляний одяг часто залишався брудним через антисанітарні умови річки.

Догляд за нігтями

Представники вищого суспільства наймали спеціальних майстрів для догляду за нігтями на руках і ногах за допомогою пилок і ножів. Хна використовувалася для фарбування нігтів у помаранчевий і жовтий кольори — перші лаки для нігтів.

Тести на вагітність

Єгиптяни розробили один із перших тестів на вагітність. Жінка мочилася на зерна пшениці або ячменю — якщо вони швидко проростали, це означало вагітність. Точність тесту сягала 70-85%.

Очищення організму

За рекомендацією лікарів, єгиптяни регулярно очищали кишківник за допомогою проносних засобів рослинного походження — касторової олії, інжиру, фініків і висівок. Вважалося, що це запобігає хворобам.

Косметичні складові

У косметиці використовували досить екзотичні компоненти. Так, для отримання яскраво-червоного пігменту для помади Клеопатрі потрібно було подрібнити 70 000 жуків певного виду.

Раніше "Телеграф" розповідав, про три способи підрівняти кінчики волосся своїми руками. Окрім цього, вас може зацікавити, як самостійно зробити салонну укладку.