А ви б носили таке? Як одягались в часи СРСР (фото, відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 16 березня 2024, 10:44

Моделі із модних журналів Радянського союзу доводилось відшивати самостійно, а майже в кожній родині були жінки, що вміли "підганяти" одяг по фігурі

Радянський союз не вирізнявся турботою про зовнішній вигляд своїх мешканців. Жіноча косметика, машини, модні одяг та взуття — щось оригінальне потрібно було "діставати".

В різні періоди мода була різною — від резинових чобіт на підборах до високих хутряних шапок. Головною була зручність — про приталений силует модниці того часу тільки мріяли. Водночас аби виділятися з сіро-коричневої маси однакових пальто та курток, виникає молодіжний рух модників-стиляг. Проте загального прийняття яскраві та химерні фасони не знайшли — стиляг не любили, про них виходили числені карикатури.

Модні пальто того часу - жіночі та чоловічі фасони майже не відрізнялись
Карикатура про стиляг

Продовжуючи тему верхнього одягу не можна оминути італійські плащі з болоньї. В Італії цей матеріал вважався "робочим", але в СРСР став предметом бажання. Він став настільки популярним, що плащі з болоньї носили навіть влітку — так у світі радянської моди з’явилося поняття "літнє пальто".

Пальто з болоньї

Далі мода йшла за віяннями епохи. Наприклад, в часи космічних перегонів з США у моду увійшли дуті куртки та взуття "а-ля" космонавти.

Мода на дуті куртки знайшла відображення в мультику

Проте готові товари в магазинах не відповідали вимогам модниць, тож жінки сідали за швейну машинку чи брали до рук спиці аби зробити зручним те, що продавалось на загал. З шапками була проблема — жінки носили або хустку, або високу хутряну шапку.

Боротися за право носити одяг

Занадто яскраві чи химерні витвори одягу привертали увагу — людей в такому вбранні осуджували колективами, піддавали жартам та карикатурам. Виділятися було не прийнято. Жінкам негласно заборонялося носити брюки — це вважалося непристойним. На початку 60-х в моду увійшли брючні костюми та туфлі на низьких підборах. Жінці, що так вдягнулась могли відмовити у вході в громадські місця, наприклад ресторани.

Карикатура на людей в яскравому одязі

Проблема трусів

Одна з найбільших проблем Радянського союзу — білизна. Панталони з начосом, чоловічі кальсони та бюстгалтери трьох розмірів — такою була реальність спіднього у 50-60-х роках. За моделями, які вибивались з загальної лінійки, наприклад білизною з щільного атласу для жінок, вишикувалися багатогодинні черги. Чоловікам теж не щастило — коли в моду увійшли вузькі штани, важко було поєднувати їх з довгими кальсонами. Труси-боксери були тільки синього кольору і їх було не дістати. Тому чоловіки носили під завужені штани купальні плавки.

Жіночу білизну брали аби приблизно підходила
Атласна білизна рідко з'являлась на прилавках
Радянські панчохи

Гарне взуття було не дістати

Взуттєві фабрики були в багатьох містах, але найбільше цінувалося "чеське" та "югославське" взуття. За ним чергу займали з ночі. Воно вважалось якісним, зручним та мало більше розмаїття моделей. В 50-60-х роках в моді було взуття з тупими носами, а також інші чудернацькі моделі. Деякі з них прижилися і досі є на поличках магазинів.

Таких моделей більше немаж на прилавках
Модне взуття з тупим носом
Модельні жіночі чобітки

Раніше "Телеграф" розповідав про модні предмети інтер’єру радянських часів. Багато із них зараз в квартирі є ознакою застарілості та несмаку.