А ви б носили таке? Як одягались в часи СРСР (фото, відео)

Читать на русском
Автор
6529
Одяг був максимально однаковий Новина оновлена 16 березня 2024, 10:44
Одяг був максимально однаковий

Моделі із модних журналів Радянського союзу доводилось відшивати самостійно, а майже в кожній родині були жінки, що вміли "підганяти" одяг по фігурі

Радянський союз не вирізнявся турботою про зовнішній вигляд своїх мешканців. Жіноча косметика, машини, модні одяг та взуття — щось оригінальне потрібно було "діставати".

В різні періоди мода була різною — від резинових чобіт на підборах до високих хутряних шапок. Головною була зручність — про приталений силует модниці того часу тільки мріяли. Водночас аби виділятися з сіро-коричневої маси однакових пальто та курток, виникає молодіжний рух модників-стиляг. Проте загального прийняття яскраві та химерні фасони не знайшли — стиляг не любили, про них виходили числені карикатури.

Модні пальто СРСР
Модні пальто того часу - жіночі та чоловічі фасони майже не відрізнялись
Карикатура про стиляг
Карикатура про стиляг

Продовжуючи тему верхнього одягу не можна оминути італійські плащі з болоньї. В Італії цей матеріал вважався "робочим", але в СРСР став предметом бажання. Він став настільки популярним, що плащі з болоньї носили навіть влітку — так у світі радянської моди з’явилося поняття "літнє пальто".

Пальто з болоньї
Пальто з болоньї

Далі мода йшла за віяннями епохи. Наприклад, в часи космічних перегонів з США у моду увійшли дуті куртки та взуття "а-ля" космонавти.

Мода на дуті куртки знайшла відображення в мультику
Мода на дуті куртки знайшла відображення в мультику

Проте готові товари в магазинах не відповідали вимогам модниць, тож жінки сідали за швейну машинку чи брали до рук спиці аби зробити зручним те, що продавалось на загал. З шапками була проблема — жінки носили або хустку, або високу хутряну шапку.

Боротися за право носити одяг

Занадто яскраві чи химерні витвори одягу привертали увагу — людей в такому вбранні осуджували колективами, піддавали жартам та карикатурам. Виділятися було не прийнято. Жінкам негласно заборонялося носити брюки — це вважалося непристойним. На початку 60-х в моду увійшли брючні костюми та туфлі на низьких підборах. Жінці, що так вдягнулась могли відмовити у вході в громадські місця, наприклад ресторани.

Карикатура на людей в яскравому одязі СРСР
Карикатура на людей в яскравому одязі

Проблема трусів

Одна з найбільших проблем Радянського союзу — білизна. Панталони з начосом, чоловічі кальсони та бюстгалтери трьох розмірів — такою була реальність спіднього у 50-60-х роках. За моделями, які вибивались з загальної лінійки, наприклад білизною з щільного атласу для жінок, вишикувалися багатогодинні черги. Чоловікам теж не щастило — коли в моду увійшли вузькі штани, важко було поєднувати їх з довгими кальсонами. Труси-боксери були тільки синього кольору і їх було не дістати. Тому чоловіки носили під завужені штани купальні плавки.

Жіноча білизна в СРСР
Жіночу білизну брали аби приблизно підходила
Атласна білизна СРСР
Атласна білизна рідко з'являлась на прилавках
Радянські панчохи
Радянські панчохи

Гарне взуття було не дістати

Взуттєві фабрики були в багатьох містах, але найбільше цінувалося "чеське" та "югославське" взуття. За ним чергу займали з ночі. Воно вважалось якісним, зручним та мало більше розмаїття моделей. В 50-60-х роках в моді було взуття з тупими носами, а також інші чудернацькі моделі. Деякі з них прижилися і досі є на поличках магазинів.

Сапоги СРСР
Таких моделей більше немаж на прилавках
Модне взуття з тупим носом СРСР
Модне взуття з тупим носом
Модельні жіночі чобітки СРСР
Модельні жіночі чобітки

Раніше "Телеграф" розповідав про модні предмети інтер’єру радянських часів. Багато із них зараз в квартирі є ознакою застарілості та несмаку.