Не перший "Оскар" в історії України: хто був нагороджений раніше

Читать на русском
Автор
Україна не вперше нагороджена "Оскаром" Новина оновлена 11 березня 2024, 10:47
Україна не вперше нагороджена "Оскаром". Фото Freepik

У 2006 році "Оскар" отримала українська компанія

Сьогодні, 11 березня, український фільм "20 днів у Маріуполі" нагороджено премією "Оскар". Статуетку вручили під час 96-ї щорічної церемонії нагородження в Лос-Анджелесі, США. Однак це не перший "Оскар" в історії України, як всі пишуть.

Стало відомо, що раніше престижну нагороду Американської кіноакадемії отримувала компанія "Фільмотехнік", що займається розробкою, виробництвом та прокатом операторської техніки для кіно й телебачення.

За допомогою апаратури компанії "Фільмотехнік" знято багато фільмів. Українських, голівудськиї і навіть китайських. Наприклад, "Титанік", "Казанова", "Герой", "Дванадцять друзів Оушена", "Король Артур", "Царство небесне", "Бін", "Трансформери", "Залізна людина 2" та багато інших.

Фото: wikipedia.org

У якій номінації на "Оскар" перемогла компанія

Американська Кіноакадемія відзначила досягнення компанії та вручила нагороду за науково-технічні досягнення у двох із шести наявних номінацій. "Фільмотехнік" отримав "Оскар" у 2006 році 18 лютого.

Ще один "Оскар" здобув Анатолію Кокуш (засновник компанії "Фільмотехнік"), Юрій Поповський та Олексій Золотарьов за розробку гіростабілізаційного операторського крана "Авторобот". У Голлівуді він відомий як "Russian Arm" та літаюча панорамна головка "Flight Head". За його допомогою знімалися фільми "Війна світів", "Код да Вінчі", "Трансформери", "Гаррі Поттер".

"Оскар" також отримали українці: Євген Мамут — за роботу над стрічкою "Хижак" з Арнольдом Шварценегером, уродженка Харкова Варвара Карінська, яка була художником костюмів до фільму "Жанна Д'Арк.

Нагадаємо, що фільм "20 днів у Маріуполі", який отримав "Оскар 2024", переміг в номінації "Найкращий документальний фільм". Раніше українська кінострічка здобула перемогу у премії BAFTA.

Раніше "Телеграф" розповідав, що Мстислав Чернов, режисер фільму "20 днів у Маріуполі" виголосив зворушливу промову на сцені "Оскара". Він перший, хто сказав, що ніколи не хотів би робити це документальне кіно.