"Поліцейський" чи "поліціянт"? Мовознавці розповіли, як казати правильно

Читать на русском
Автор
Національна поліція з'явилася в Україні у 2015 році, після реформи міліції Новина оновлена 08 березня 2024, 20:29
Національна поліція з'явилася в Україні у 2015 році, після реформи міліції. Фото Колаж "Телеграф"

Абсолютна більшість українців називають правоохоронців за російським зразком

Мовознавиця Катерина Городенська пояснила як українською правильно називати співробітників правоохоронних органів, а саме Національної поліції. Отже, поліцейський чи поліціянт? Мовознавці віддають перевагу другому варіантові.

Про це йдеться в статті видання "Культура слова". Зазначається, що слово "поліцейський" утворено не за українським зразком, а за російським.

"Зважаючи на помітне в мовній практиці намагання утворювати від іменників на -ія назви осіб за допомогою суфікса -янт (пор.: коаліція – коаліціянт, міліція – міліціянт та ін.), рекомендуємо для вжитку назву поліціянт, якою вже послуговуються автори деяких видань", — йдеться у статті.

Разом з тим, замість прикметника "поліцейський" варто уживати "поліційний", зазначає Городенська.

"Прикметник "поліцейський" утворений не за українським, а російським зразком, бо в ньому перед суфіксом -ськ- використано структурну прокладку -ей, пор. російські "милицейский", "полицейский", "армейский" та ін. В українській літературній мові від іменників на -ія прикметники утворюють переважно за допомогою суфіксів -н- (пор.: Біблія – біблійний, коаліція – коаліційний) або -ськ- (армія – армійський). Від слова поліція органічним для української мови є прикметник "поліційний", який подають перекладні російсько-українські словники (щоправда, на другому місці, після прикметника поліцейський)", — пише мовознавиця.

Отже, на позначення особи, що працює у поліції варто казати — поліціант, а правильним прикметником буде "поліційний".

Водночас варто зауважити, що в офіційних документах, а, крім того, і в абсолютній більшості словників можна знайти лише одну форму "поліцейський". При чому, ця форма використовується на позначення і особи, що працює в органах, і прикметника, утвореного від слова "поліція". Проте, мовознавці наполегливо радять віддавати перевагу формі "поліціянт".

Так, Олександр Авраменко у випуску "Сніданок з 1+1" зазначав, що іменник "поліціянт" і прикметник "поліційний" все ширше входять в ужиток і, з часом, переконаний мовознавець, витіснять "поліцейських".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно українською сказати "сладкоежка". Лише одиниці знають правильну відповідь.