Не даруйте їх. Які рослини примхливі в догляді і часто гинуть після покупки

Читать на русском
Автор
795
pixabay.com Новина оновлена 07 березня 2024, 09:56

Зібрали 8 видів рослин, які краще не купляти в подарунок

Почалася весна, все більше тягне до природи та квітів, проте є рослини, які краще обійти стороною в квіткарнях, — оскільки замість втіхи вони можуть принести тільки зайві проблеми.

Щоб рослина потішила свого нового власника, а не принесла сльози та стрес, варто запам'ятати найвередливіші екземпляри. Про них "Телеграфу" розповіла адептка екотерапії, колекціонерка екзотичних рослин Тетяна Коноваленко.

Фікус Бенджаміна, фікус Лірата

Не всі фікуси однакові. Якщо каучуконосний фікус Еластика відносять до найлегших рослин, то Лірата та Бенджаміна можуть гарно потріпати нервову систему. Перший, ну дуже любить скидати листя, якщо власник схильний до переливів. Та й другий залюбки покаже голі патички через різкі зміни умов, протяг або надмірну кількість води.

Фікуси Лірата та Бенджаміна легко впізнати за листям

Королівська бегонія

Як не дивно, королівські бегонії відносять як до найлегших рослин, так і до красунь із норовливим "характером". Бегонія може відсушувати листя, псувати його пожухлими плямами, та за кілька тижнів відійти у бегонієвий рай.

Хоча й більшість бегоній здатні жити у звичайних умовах, до них все ж треба пристосуватися. Рослина має тонке коріння і її легко як перелити, так і засушити.

Спатифілум

І його відносять до топ-простих рослин. Не знаю, як він туди потрапив, але спатифілум це, як весняна погода. Сьогодні він може тішити гарним, бадьорим листям, а вже завтра він опустить "вуха".

Рослина любить воду, але разом із тим не любить перелив. Не зрадіє від засухи у корінні, але й не терпить болото у субстраті. Тому, із обережністю даруйте його новачкам.

Алоказії

Інопланетні красуні, що не терплять переливів. Разом із тим, ці рослини чудово себе почувають у гідропоніці, але для такого вирощування потрібні певні навички та знання.

Від переливу алоказія спочатку вкриється жовтими плямами, а далі і зовсім скине листя. Звісно, є види простіші у догляді, але чи варто експериментувати та нервувати, як там подарована рослинка?

Пістряві рослини із нестабільною варієгатністю

І тут може постати питання, а хто це взагалі такі і що це за рослини? Це більшість рослин, що отримують своє найяскравіше забарвлення від великої кількості світла. Проблемою може стати, як темне підвіконня, так і осінньо-зимовий період, коли день поступово скорочується. Результатом поганого освітлення буде часткова або повна втрата пістрявості.

Тому, або оберіть менш вибагливу рослину, або одразу попередьте майбутнього власника, що їй потрібне максимально світле місце і бажано досвітка взимку.

Азалія або Рододендрон

Цю рослину можна прирівняти до егоцентричної троянди із "Маленького принца". Чарівна, красива та така непроста. Азалія не любить спеку і разом із тим потребує багато сонячного світла. Обожнює кислий субстрат та драматично скидати листя. Навіть при перфекційному догляді не завжди можна зрозуміти, чому вона знову світить голими стовбурами.

Марантові

Марантові мають декілька нюансів, що варто пам'ятати. Перший — вони люблять досить високий відсоток вологості повітря та велику кількість води. Коли повітря сухе, а полив пропущено, маранта залюбки почне сушити та псувати листя.

Другий нюанс — любов павутинного кліща до всіх марантових. Якщо вчасно не помітити зараження, кліщ здатен за кілька тижнів розповсюдитися по всій колекції рослин. Для людини, що вже мала досвід зі шкідниками це питання 3-4 обробок, для новачка — стрес.

Маранта і строманта

Хрестовник роулі

На вигляд, як горошок: кругленький, зелененький, милий. Але роулі досить непроста рослина і потоваришувати з першого разу вдається із нею не всім.

На власному досвіді, опанувала його з другого підходу. Чула багато скарг й від інших власників рослини. Серед улюблених вибриків — скидати "горошини" та перетворення його на зморщені родзинки.

Звісно, якщо ви впевнені у досвіді майбутнього власника, цей список буде досить умовним. Але, якщо ви не знаєте рівень взаємовідносин із кімнатними рослинами, краще оберіть когось простішого та менш вередливого.