Як не вбити квітку. Топ-7 помилок новачків у догляді за кімнатними рослинами

Читать на русском
Автор
1115
Для початку краще обирати невибагливі рослини, - монстери, філодендрони тощо
Для початку краще обирати невибагливі рослини, - монстери, філодендрони тощо. Фото Getty Images

Розповідаємо, які рослини не варто купляти новачку, і як розібратися з поливом, субстратами, шкідниками та добривами

Кімнатні рослини продовжують набирати оберти популярності. Рослини можуть бути як інструментом екотерапії в ці непрості часи, так і просто прикрашати приміщення, офіси та заклади. Та коли ти початківець, догляд здається задачею із зірочкою, а перші кроки супроводжують часті помилки.

Колекціонерка ароїдних, адептка екотерапії Тетяна Коноваленко спеціально для "Телеграфу" розповіла, що треба знати, якщо тебе раптом "потягнуло" на рослини, і як не припуститися помилок при виборі рослини.

Тетяна Коноваленко
Тетяна Коноваленко

Поради із відеоконтенту

В інтернеті так багато порад, щодо вирощування рослин, що ненароком можна набити купу зайвих ґуль. Це нагадує, коли віртуоз-кондитер за 5 хвилин у відео показує, як шматок тіста перетворюється у листковий хрумкий круасан. Виглядає так швидко і легко! А в реальності, виходить місиво.

То що потрібно пам'ятати новачку, щоб у це місиво не перетворилися і його новоприбулі зелені? Важливо розрізняти, де поради можуть стати у нагоді, а де скоріше нашкодити. Варто не лише оцінити здоровий глузд таких відео, а й пам'ятати, що у всіх нас різні умови утримання, показники тепла, вологості, освітлення. Та перш за все треба розуміти, що саме базові знання є першочерговими. Розуміючи базу догляду за кімнатними рослинами, можна виростити справжні джунглі! Звісно, якщо є натхнення та внутрішня жага до поглиблених знань, тоді після бази варто звернутися до думок та напрацювань іноземних біологів, фахівців із захисту рослин.

То ж на які граблі не варто наступати?

1. Не купуйте вередливі рослини. Починати треба від простіших до вередливіших. Якщо почати із рослини, що потребує прискіпливого догляду, думаю, на тому знайомство із кімнатними рослинами і завершиться. Обирайте рослини, що не такі чутливі до переливів чи посухи, ніж ті ж алоказії чи аглаонеми. Зазвичай, для початку обирають філодендрони та епіпремнуми, сциндапсуси, монстери, пеларгонії. Вони витривалі та потішать своїм гарним приростом та лагідним характером.

Філодендрони та деякі орхідеї можуть тішити навіть новачка

2. Не ставте щойно придбану рослину до своїх домашніх. Карантин — річ, якою не варто нехтувати. В ідеалі, тримати рослину окремо потрібно один-два місяці. Це пов'язано із різним життєвим циклом шкідників. Але, якщо потримаєте хоча б 2-3 тижні, то вже буде добре і ймовірніше за все, що ураження рослини буде вчасно помічене. Карантинити рослини можна на окремому підвіконні, полиці стелажа, на кавовому столику навпроти вікна. Якщо місця зовсім обмаль, варто хоча б максимально якомога далі поставити вазон. Можна також використовувати зіп-пакет або пластикові бокси для створення власного простору.

3. Не чекайте два тижні для пересадки. Поради про два тижні для адаптації новеньких, історія яка має вийти ввійти в топ антипорад. Якщо рослина залита або має проблеми із корінням, вона скоріше за все не переживе цей період часу.

Отримавши нову рослину:

  • огляньте листя на предмет шкідників;
  • дістаньте із горщика та огляньте кореневу систему на відсутність гнилей;
  • пересадіть у ґрунт в якому вона ростиме надалі;
  • полийте або попшикайте водою з антистресом;
  • пам'ятайте, що якщо у рослини дуже тонке коріння, її часто дійсно не варто чіпати, але огляд зробити все-одно потрібно.
Тільки подивіться на ці красивезні антуріуми

4. Не заливайте та не пересушуйте. Немає варіанту, що краще — пересушити чи залити. Обидва випадки критичні. Але на самому початку найбільше хочеться поливати. Це про надмірну опіку та піклування. Складається враження, що якщо не давати по склянці води щодня, то всі рослини загинуть. Але вірогідніше, що саме від такої кількості води почне гнити коріння, а далі й загине сама рослинка. Візьміть за правило поливати зелених кілька разів на тиждень та спостерігати за їх реакцією. Не треба лити воду так, щоб весь субстрат став мокрим. Достатньо побачити, що волога пішла вниз по стінках горщика. Для цього ідеально підходять прозорі горщики, де видно кореневу, стан субстрату і наскільки він вологий.

5. Не лякайтеся шкідників. Насправді ми всі хворіємо. Плануючи перетворити кімнату у затишний зелений куточок прийміть те, що колись доведеться зіштовхнутися і зі шкідниками. Це не кінець світу, а скоріше додатковий досвід.

Що потрібно пам'ятати, лікуючи рослину від шкідників:

  • не панікуйте, як головне правило;
  • огляньте рослину;
  • визначіть шкідника за фотографіями у мережі Інтернет;
  • зробіть душ;
  • обробіть рослину біологічним або хімічним препаратом відповідно до типу шкідника (віддайте перевагу засобам із рівнем небезпечності 3-4 та мінімальною летучістю);
  • використовуйте засоби захисту у вигляді рукавичок та маски;
  • пройдіть курс обробок, відповідно до інструкції;
  • тримайте хвору рослину окремо.
Деякі рослини просто зачаровують своїм тендітним листям

6. Купуйте якісні субстрати та добрива. Як і люди, рослини потребують якісного "харчування". У випадку зелених — це про субстрати та підживлення. Не купуйте універсальні суміші дешевих виробників. Рослина не може розкрити свій потенціал у субстраті поганої якості. Це як постійне харчування напівфабрикатами. Робіть кінцеву суміш самостійно. Не забувайте додавати розпушувачі. Пухкий, легкий субстрат сприятиме гарному розвитку коріння та зменшить ризик заливу. Розберіться з усіма компонентами, адже багато власників рослин, на початку плутають властивості того ж перліту та вермікуліту, на які покладено абсолютно протилежні функції. Купуйте лише якiснi, сертифіковані добрива. Пам'ятайте, що рослині потрібні макро- та мікро- елементи. Не покладайте на добрива місію шпинату моряка Папая. Добриво має бути аналогом вітамінів у людини, а не аналогом гормону росту у курей.

7. Кайфуйте. Та й зрештою, менше страхів, більше захоплення! Адже природа, рослини — це природна терапія, екотерапія, що змінює життя та емоційний стан. Когось це хобі приводить до натхнення, заземлення та рівноваги, хтось заново починає сприймати своє житло та офіс. Якщо раптом вас охопило бажання придбати вазон, мабуть на підсвідомому рівні ви шукаєте затишку та віддушини.