Такі прізвища абикому не давали: родові імена, що свідчать про гострий розум, перевірте своє

Читать на русском
Автор
2268
Прізвища, що свідчили про неабиякі розумові здібності ваших предків Новина оновлена 28 лютого 2024, 20:54
Прізвища, що свідчили про неабиякі розумові здібності ваших предків. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Наступні прізвиська могли отримати лише дуже мозковиті люди

Українські прізвища можуть розповісти про своїх носіїв чимало цікавого. "Телеграф" розповідав, які прізвища можуть нести "церковний слід", а які походять від козаків-характерників.

Тим, кого вважали розумними чи дотепними теж давали відповідні прізвиська, які зрештою переросли у сучасні прізвища. Ваші предки були дійсно кмітливими, якщо ви маєте одне з наступних прізвищ:

  • Голова, Головко, Головченко, Головач, Головань, Головатюк, Головата, Головенко, Головчак, Головчук;
  • Мудрий, Мудрик, Мудрак, Мудра, Мудренко, Мудряк, Мудрук, Мудраченко, Мудрова, Мудров;
  • Розумна, Розумний, Розуменко, Розумович, Розумнюк, Розумняк, Розум;

При цьому з першого переліку найбільш розповсюдженим є прізвище Головко. Воно налічує 18019 носіїв. За поширенням займає 124 місце і найчастіше зустрічається на Запорожжі.

В другій підбірці найбільш розповсюдженим є прізвище Мудрик. Налічує 3211 носіїв, а за поширенням займає 1278 місце. Найчастіше зустрічається на Галичині

Серед прізвищ, де коренем є "розум", найбільше носіїв у прізвища Розумна — 888 осіб. За поширенням займає 5567 місце, а найчастіше зустрічається на Слобожанщині. При цьому українців з прізвищем Розумний — менше на двісті осіб — 688.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про "жіночі" прізвища, що давали чоловікам. Усього таких родових імен налічується близько 30.