Депресивні та емоційно перевантажені: 5 радянських мультиків, які краще не показувати дітям

Читати російською
Автор

Виховували дітей емоційним шантажем?

Радянські мультфільми довгий час вважались добрими та повчальними, а насправді ж були досить травмуючими та емоційно важкими для дітей. У більшості з них спостерігається емоційний шантаж та депресивні тенденції, які мали чомусь навчити дитину.

Про 5 таких радянських мультиків написав у своєму блозі на Live Journal білоруський блогер Максим Мирович. У цю підбірку потрапили мультик "Рукавичка", "Мама для мамонтеняти", "Чебурашка", "Північна казка" та "Пінгвіни".

Мультфільм "Рукавичка" розповідає про маленьку дівчинку, яка мріє завести собі собаку, але сувора і зайнята мама не дозволяє їй цього. Тоді дитина знаходить вихід з ситуації та починає грати зі своєю в'язаною червоною рукавичкою, яка незабаром у її мріях перетворюється на справжнє цуценя.

У чому мораль цього творіння — незрозуміло, адже, окрім суму та демонстрації самотності дитини, там нічого немає.

Кадр з мультика

"Мама для мамонтеняти" — мультфільм, який мав би навчити дітей співчутливості насправді став осередком безвиході. Адже сюжет про долю мамонтеняти, котрий випадково уникнув вимирання мамонтів і тепер шукає маму, перенасичений депресивністю та безсиллям. Зрозуміло ж, що він навряд чи знайде маму, адже його вид вимер, а бурхливе і холодне море — не дружнє місце.

Кадр з мультика

Мультфільм "Чебурашка", за словами Мировича, є також досить похмурим, тому що у центрі сюжету "вухата істота", яка постійно шукає друзів та прагне бути потрібним, бо відчуває, що не вписується у суспільство.

Кадр з мультика

"Північна казка", у сюжеті якої добра і працьовита мати трьох дітей з ранку до вечора була зайнята домашніми турботами, стикається з байдужістю власних синів. Адже вони грали цілий день і зовсім не хотіли їй допомагати. Коли ж мама захворіла, то діти були настільки захоплені грою в оленя, що навіть не помітили цього. А по поверненню додому, побачили, що мама перетворилася на птаха і полетіла (метафора смерті).

Кадр з мультика

Мультиплікатори вдались до емоційного шантажу, який полягає у тому, що "ось не будеш слухатися, так мама полетить і не повернеться, і ти страждатимеш, як діти в мультфільмі, і помреш від холоду один у юрті".

"Пінгвіни" — мультфільм про те, як два пінгвіни висиджують яйця, і коли один з них відлучається — другий пінгвін випадково кидає яйце товариша в море. Та, щоб приховати це, він підкладає замість яйця круглий камінь. І перший пінгвін до останнього вірить, що в яйці — живе пташеня, і чекає, коли він вилупиться. Але потім тоне разом з цим "яйцем".

Кадр з мультика

Мультфільм мав би на меті навчити дітей чесності, а насправді лише продемонстрував, що навіть найближчі можуть нашкодити.

Раніше "Телеграф" писав, що радянські мультфільми, які бачила та полюбляла більшість людей, не такі вже і дитячі. Деякі з них мали нездорові наративи та могли нав’язувати дітям асоціальну поведінку.