Обережно, зла продавчиня: чому "торгашки" в СРСР були такими агресивними

Читать на русском
Автор
6443
Радянський магазин
Радянський магазин. Фото uain.press

У країні вічного дефіциту та черг ввічливість була відсутня

Життя жінки в СРСР було непростим — у цій країні дефіциту та безглуздих обмежень вони були вічно втомленими і рано старіли. При цьому продавчині в магазинах відрізнялися особливою злісністю.

"Телеграф" розповідає, чому радянські продавчині були такими сердитими. Крім загальної жалюгідності життя у СРСР, у представниць цієї професії цього було кілька особливих причин.

Насамперед у тих, хто пам’ятає радянські магазини, виникає в пам’яті поголовне хамство торгових працівників. У СРСР не було навіть поняття про таку річ, як ввічливість із клієнтом. У країні, де не вистачало всього, звичайний покупець був абсолютно безправною істотою. Можна було провести в черзі півтори години та замість омріяної пачки масла отримати грубий крик продавця "товар закінчився".

Дефіцит

За радянських часів дефіцитом було буквально все — раптом із полиць магазинів міг зникнути пральний порошок, цукор або, наприклад, шкарпетки. І тоді нещасні радянські люди влаштовували справжнє полювання на ці товари. Крім того, деякі товари були в постійному дефіциті — наприклад, банальне згущене молоко або зелений горошок. Тому продавчині, які регулярно продавали ці товари "з-під прилавка" і могли повідомити про їхню появу "обраним", почували себе "вершительками доль" — до них підлещувалися і намагалися не злити. А для решти — хамство.

Нескінченні черги

Сьогодні черга з п’яти людей уже здається великою, а тоді можна було провести в ній і годину, і дві. І це без будь-якої гарантії купити бажане — товар може закінчитися. Але є й інша сторона — продавчині працювали на нескінченному "конвеєрі", маючи справу з розлюченими, втомленими та роздратованими людьми, а деякі влаштовували справжні скандали. Навіть спокійні жінки на такій роботі дуже швидко ставали "стервами".

Неякісний товар

Мало того, що в СРСР був постійний дефіцит найелементарніших продуктів, те, що було, попри сьогоднішні міфи, відрізнялося низькою якістю. Худі сині курчата, розбавлене молоко, карамельки, що злиплися, — невдоволення всім цим люди висловлювали саме продавцям. У відповідь вони обрушували на громадян добірне хамство, підвищуючи на покупців голос і не вибираючи виразів.

Раніше "Телеграф" розповідав про 5 страв зі їдалень СРСР, які навряд чи захочеться їсти зараз. Серед них котлети майже без м’яса, молочні макарони та не тільки.