Розсада томатів буде сильною та здоровою: секрети досвідчених городників

Читать на русском
Автор
35683
Дотримуйтесь ряду правил й отримайте кращу розсаду
Дотримуйтесь ряду правил й отримайте кращу розсаду. Фото Pexels

Здорова розсада томатів призведе до рясного врожаю соковитих та смачних плодів

На початку кожного городнього сезону перед дачниками стоїть завдання виростити з крихітного насіння сильну розсаду, а потім і здорову рослину, яка дасть смачні плоди. Вирощування розсади томатів – відносно нескладне завдання для городника. Але все ж таки вимагає уваги до деяких деталей.

Про те, як уникнути появи веретеноподібних і слабких саджанців, запобігти грибковим захворюванням й правильно пересадити розсаду в ґрунт, пише bhg.

Як вирощувати розсаду томатів

1. Не поспішайте із посівом. Намагайтеся посадити розсаду томатів за 5-6 тижнів до останніх весняних заморозків. Насіння, посаджене більш ніж за шість тижнів до останніх весняних заморозків, буде готове до висадки на вулицю задовго до того, як погодні умови стануть сприятливими.

2. Тримайте насіння у теплі. Розсада томатів отримує користь від м’якого тепла під час проростання. Прогрівання ґрунту спонукає крихітне насіння пустити перше коріння і випустити стебло. Помістіть лотки або горщики з насінням на холодильник або поставте поруч із радіатором. Зніміть лотки з насінням або горщики з джерела тепла, як тільки насіння проросте.

3. Світло. Сонячного світла з вікна недостатньо для вирощування міцної розсади томатів. Це дасть розсаду з довготелесими, гнучкими стеблами. Для вирощування компактної розсади із сильними стеблами та гілками необхідні спеціалізовані лампи для вирощування рослин. Розсада томатів найкраще зростає, коли джерело світла розташоване на висоті 5-10 см над листям. Розсада повинна бути під лампою від 14 до 16 годин на день.

4. Розумний полив. Розсада томатів найкраще зростає, коли ґрунт вологий, але не мокрий. При дотику до поверхні ґрунту ви повинні відчувати вологу, але при легкому натисканні на ґрунт вода не повинна виступати. Злегка поливайте ґрунт щодня за допомогою пульверизатора. Не допускайте повного пересихання.

5. Проріджуйте сходи. Видаляйте сходи томатів, що ростуть надто близько один до одного. Намагайтеся розміщувати крихітні саджанці на відстані близько 5 сантиметрів один від одного. Це дозволить саджанцям наростити надійну кореневу систему і рясні листки, що забезпечують майбутнє зростання.

6. Добрива. Після того, як у розсади томатів з’явиться другий набір справжнього листя — підживіть рослини універсальним рідким добривом. Повторюйте процедуру раз на тиждень.

7. Провітрювання. Коли розсада досягне 8-10 сантиметрів заввишки, помістіть поруч вентилятор, щоб повітря навколо розсади циркулювало. Ідея полягає в тому, щоб імітувати вітер, який допомагає рослинам розвивати сильні стебла. Щоденний рух повітря також допомагає запобігти проблемам із ґрунтовими грибками.

8. Загартовування. Після того як навесні мине загроза заморозків і денна температура регулярно триматиметься на рівні 15 градусів, починайте підготовку розсади до пересадки. Щодня виносьте її на вулицю у захищене місце на кілька годин на день протягом тижня або більше. Поступово збільшуйте вплив сонячного світла та вітру на саджанці. Не забувайте заносити рослини до приміщення на ніч. Це мінімізує шок від пересадки.

Пересаджуйте розсаду томатів у відкритий ґрунт лише коли нічні температури будуть вищими за 10 градусів. Теплі ночі сприяють прогріванню ґрунту та гарному зростанню розсади томатів. Після посадки розстеліть навколо рослин шар мульчі, щоб запобігти появі бур’янів та зменшити випаровування вологи з ґрунту.

Весна — чудовий час подбати про те, щоб на ділянці не було шкідників. Раніше "Телеграф" розповідав, як позбутися кладок яєць слимаків.