Не "вибачаюсь": як правильно просити вибачення українською

Читать на русском
Автор
5178
Як правильно вибачитись в українській мові Новина оновлена 06 березня 2024, 21:05
Як правильно вибачитись в українській мові. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Список слів із синонімами дуже багатий

В українській мові багато хто використовує слово "вибачаюсь", якщо раптом завинили перед кимось. Однак так казати неправильно. Є синоніми, якими краще замінити це слово.

Відомий український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно просити вибачення, щоб це звучало коректно. Він також пояснив, чому використання слова "вибачаюсь" — це помилка.

Так, за словами Авраменка, якщо на кінці дієслова стоїть "сь", це означає, що ви говорите про себе.

"Вибачаюся" означає "вибачаю себе". А й справді нелогічно, коли людина сама себе вибачає. Запам’ятайте, "сь" колись означало "себе", ось те "сь", що в кінці дієслів. Порівняйте: мити себе – митися, одягати себе – одягатися. А вибачати себе – вибачатися", — пояснив мовознавець.

Водночас є великий список слів, якими легко можна замінити "вибачаюсь". Авраменко підкреслив, що арсенал етикетних формул прощення у нашій мові багатий:

  • вибачте;
  • пробачте;
  • прошу вибачення;
  • прошу пробачення;
  • даруйте;
  • перепрошую.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно писати українською мовою "немає" чи "не має". Багато хто припускається помилок у використанні цих слів, але щоб уникнути цього, варто запам’ятати просте правило.