А ви знаєте справжнє значення слова "пар" в українській мові? Відповідь здивує

Читать на русском
Автор
8990
Солов'їна зараз в тренді
Солов'їна зараз в тренді. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Русизми досі дуже поширені, проте від них потрібно позбавлятись

Українська мова є дуже мелодійною та багатою на автентичні слова, проте люди досі вживають русизми та роблять поширені помилки у мовленні. Однією з них є вживання терміну "пар" у значенні "пара", хоча насправді це неправильно.

Ці слова дійсно дуже схожі за написанням та звучанням, проте вони не є синонімами. Про справжнє значення слова "пар" повідомив мовознавець Олександр Пономарів у своїй роботі "Культура мовлення: мовностилістичні поради".

Пар ― це рілля, залишена на літо без посіву для поліпшення якості землі. Саме таке значення у цього терміну у сучасній українській мові.

"Йдемо повз чорний пар. Тепло дихнула в лице пухка чорна рілля, повна спокою й надії" (М. Коцюбинський).

У наведеному прикладі показано, як коректно вживати слово. Як бачите, цей термін не має нічого схожого з "парою", яка використовується для позначення газоподібного стану води.

Зі словом "пар" також є декілька словосполучень, значення котрих потрібно знати для грамотного мовлення. Наприклад, "зайнятий пар" ― це рілля, яку засіяли ще на початку літа. Врожай з неї зберуть до посіву озимих культур.

"Підіймати пар" ― обробляти поле, яке буде без посівів до наступної осені. У цього словосполучення є тільки одне вірне пояснення, а всі інші варіанти помилкові.

Якщо за незасіяною ріллею добре доглядають навесні та влітку, вчасно позбавляються від бур’янів, то можна її назвати "чистий пар".

Раніше "Телеграф" писав, яка різниця між "питанням" та "запитанням". Ці слова вживаються у різних контекстах, запевнила філологиня.