Якщо ви у взуттєвому магазині: як українською буде "стелька"

Читать на русском
Автор
4208
Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Ви будете здивовані

Пішли в магазин і не знаєте, як буде українською "стелька"? Адже вони бувають різними – з текстилю, шкіри, силікону, повсті. Одні виконують ортопедичну функцію, інші – утеплюють взуття. Багато хто називає цю деталь "стелькою". Раніше ми вже писали, як буде українською "торговый центр".

Але такого слова в українській мові немає, правильніше вимовляти "устілка". Про це каже авторка та ведуча програми "Правильно українською" Ольга Багній.

Те, що ми кладемо під ступню у взуття, називається устілкою, з наголосом на "у". Не варто вживати слово стелька навіть у фразеологізмах.

"Наприклад, ви могли чути російський фразеологізм пьяный в стельку. В українській мові є свої вислови. Наприклад, п'яний як чіп. До речі, чіп — це конусоподібна дерев'яна пробка для закорковування отвору в якійсь посудині, переважно в бочці", — зауважила Багній.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про одну з найпоширеніших помилок в українській мові. А також як правильно вживати в українській мові "точка" і "крапка". Ці правила допоможуть побороти русизми.