В роду були світлі і величні люди? Звідки пішло прізвище "української Мадонни" Ірини Білик

Читать на русском
Автор
3363
Ірина Білик
Ірина Білик. Фото instagram.com/bilyk_iryna

Таке прізвисько дали вільному селянину

Всім відома українська співачка Ірина Білик. Проте мало хто знає, звідки саме пішло це прізвище. "Телеграф" вирішив розібратися, що воно означає та скільки українців є його носіями.

За першою версією прізвище Білик походить від прізвиська Білий (тобто білий колір). Спочатку його міг отримати білявий, білолиций чоловік. Білим в старовину могли називати сивого чоловіка, з білим кольором волосся. Слід зазначити, що людина з сивиною, здавна користувався повагою. Сідий чи сивий чоловік шанувався як мудрець.

Зазначимо, що білий колір завжди вважався божественним і виступав як символ чистоти, світла, істини, невинності. Тому цілком ймовірно, що прізвисько Білий могла носити смиренна людина з високими моральними та етичними ідеалами.

А ось за другою версією ймовірно, що таке прізвисько дали вільному селянину, тому що Білими в давнину називали селян, вільних від усіх податків та кріпосної повинності. Вони проживали на "білій землі" (так називалася земля, що належала церкві). Пізніше прізвисько Білий, перетворилося у прізвище Білик.

Однак існує й третій варіант тлумачення етимології прізвища Білик. Відповідно до цієї гіпотези, прізвище має турецьке походження. Воно пов'язане з турецьким словом bilik, яке має два значення: "гніт" і "гриб, труть".

Видатними представниками прізвища Білик є:

Ірина Миколаївна Білик (6 квітня 1970, Київ) — українська співачка, заслужена артистка України з 1996, народна артистка України (2008).

Іван Білик — псевдонім Рудченка Івана Яковича, старшого брата Панаса Мирного.

Іван Іванович Білик (1 березня 1930, Градизьк, Глобинський район, Полтавська область) — український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури, лауреат Шевченківської премії 1991.

Іриней Ігор Білик (1950 с. Княжпіль Старосамбірського району Львівської області) — єпископ Бучацький-емерит (правлячий єпископ Бучацької єпархії у 2000—2007 роках) Української Греко-Католицької Церкви, канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, василіянин.

Окрім цього, варто зазначити, що це прізвище поширене і на етнічних українських землях, які зараз у складі РФ. Так, відомий російський музикант із Ростова Рома Звєрь (на жаль, який підтримав агресію Росії проти України) насправді — Роман Білик.

До слова, це прізвище і досі популярне в Україні, адже налічує 17392 носіїв. За поширенням займає 133 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Поселення компактного проживання:

Київ (995), Львів (617), Хмельницький (331) Дніпро (323), Запоріжжя (293).

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища давали виключно багатіям. Усього таких прізвищ налічується трохи більше 20.