Що робити, якщо близький став фанатично віруючим: намісник Лаври дав поради

Читать на русском
Автор
1486
Що робити, якщо близький став фанатично віруючим: намісник Лаври дав поради

Часто рідні не знають, як допомогти таким людям

У випадку, коли людина стає фанатично віруючою, їй потрібно допомогти усвідомити, що вона діє неправильно. Також вона має звернутися за допомогою до духівника.

Про це "Телеграфу" розповів намісник Києво-Печерської лаври, архімандрит ПЦУ Авраамій (Лотиш). Він підкреслив, що, на жаль, існують такі випадки і є таке поняття, як "фанатична віра", коли віра перетворюється на якісь дійства, обряди.

"У цьому разі людина починає думати, що досягла духовних вершин, а всім іншим цього не дано, вони не розуміють, нічого не бачать і не хочуть зрозуміти. Але це дуже згубно для такої фанатичної людини. Їй потрібно допомогти усвідомити, що вона діє неправильно і обов'язково висповідатись з того гріха, покаятись, бо цей гріх з часом призводить до дуже поганих наслідків. Лукавий потім мстить людині і вона навіть не знає, що з собою робити, а тим паче не знають рідні", – підкреслив архімандрит Авраамій.

Намісник зазначив, що є багато випадків, коли людина молиться, поститься, бере на себе інші подвиги. Але, за його словами, з такими серйозними речами не варто жартувати.

"Перш ніж брати на себе якийсь подвиг: чи то посту, чи то безперервної молитви, треба взяти благословення духівника. А духівник, якщо він знає стан душі людини, вже буде визначати: благословляти чи ні", — підсумував він.

Більше про сучасне ставлення церкви до важливих питань віри читайте у матеріалі "Телеграфу": "Намолені" храми, їжа для мертвих та освячування ковбаси: намісник Лаври розвіяв найпопулярніші забобони вірян.

Раніше "Телеграф" писав, що у храмах люди нерідко можуть почути зауваження від інших щодо одягу чи зачіски, чи загалом зовнішнього вигляду. У ПЦУ намагаються працювати над тим, щоб таких випадків було якнайменше або не було взагалі.