"Знаходитися" чи "перебувати": мовознавець розповів про одну з найпоширеніших мовних помилок

Читать на русском
Автор
1866
"Знаходитися" чи "перебувати": мовознавець розповів про одну з найпоширеніших мовних помилок

Ці слова часто вживають неправильно

З кожним днем все більше українців переходять на повсякденне спілкування українською мовою. Проте часто вони роблять помилки.

Українці часто неправильно вживають слова "знаходитися", "перебувати" та "розташовуватися". Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, у яких випадках потрібно вживати кожне з цих слів.

"Слово "знаходитися" просто таки розкошує на вершині хіт-параду мовних негараздів. Слово "знаходитися" означає — бувати виявленим в результаті розшуків, тобто відшукуватися. Наприклад: знайшлася загублена річ або знайшовся документ. У реченні "я знаходжуся в Чернігові" слово вжито помилково, бо у ньому не йдеться про пошуки чогось загубленого. Треба сказати "я перебуваю в Чернігові" або просто пропустити це слово", — зазначив мовознавець.

Також Авраменко підкреслив, що правильно казати "велика стрілка годинника розташована в правій частині циферблату", а не "знаходиться". "Книжка була в сумці, а не "знаходилася".

"Перукарня розташована біля річки, а не "знаходиться". Решту значень російського слова "находится" треба передавати такими відповідниками: бути, міститися, перебувати або розташовуватися", — пояснив він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про популярні зимові українські слова. З ними ви не виглядатимете "януковичами" з його "йолкою" на новорічних святах.