Сучасні діти здивувалися б: топ речей, які хотів собі кожен радянський підліток

Читать на русском
Автор
64978
Сучасні діти здивувалися б: топ речей, які хотів собі кожен радянський підліток

Побут радянських громадян сильно відрізнявся від сучасних

Як і сучасні молоді люди, підлітки в СРСР завжди хотіли бути наймоднішими та найпросунутішими. Проте побут Союзу через свій тотальний дефіцит і нездатність промисловості виробляти навіть найбанальніше настільки відрізнявся від країн вільного світу, що бути такими можна було володіючи вельми звичайними речами (за мірками вільних країн чи сучасності). Дістати їх було настільки складно, що дозволити могли собі далеко не всі.

"Телеграф" розповідає про топ речей, які хотів кожен радянський підліток. Сучасні діти цьому явно здивувалися б.

Жувальна гумка

Справжній символ бунтарства, свободи та "крутості" юного громадянина СРСР. Дістати її просто так не виходило, адже в СРСР її почали виробляти вже практично перед розпадом, а до цього її могли тільки завезти з-за кордону. Тому, якщо на вулиці з’являвся хтось, що жує цю солодку гумку, він одразу ставав "зіркою" дворового, а, може, навіть і районного масштабів.

Тим же, хто не міг собі її дозволити, залишалося задовольнятися замінниками, які не завжди були навіть безпечними.

Подорож за кордон

Сьогодні мандрівки за кордон доступні майже кожному. Але в 70-х роках така авантюра була майже нереальною, тож залишалася лише мрією багатьох радянських школярів. За часів СРСР закордонні поїздки були досить рідкісними, і не кожен міг дозволити собі таку подорож. Ніхто, по суті, окрім сімей дипломатів чи чиновників.

Електронні ігри

У той час як на Заході індустрія відеоігор активно розвивалася і вже навіть встигла пережити свою першу кризу на початку 80-х у СРСР ігрові портативні приставки почали виробляти лише ближче до середини десятиліття. Та й то вони були простими копіями відеоігор, розроблених на Заході. А до того їх дістати можна було лише за кордоном. Та й радянські аналоги наприкінці вісімдесятих міг дозволити собі далеко не кожен.

Джинси

Багато школярів мріяли про джинси, які на той момент прирівнювалися до символу західного стилю та свободи. Більшість людей за часів СРСР не мали можливості купити джинси в магазинах або десь ще. Але ж мріяти про них ніхто не забороняв.

Кольоровий телевізор

Це було одне із найзаповітніших бажань радянських школярів. Адже телевізор був майже найголовнішим джерелом розваг. Втім, далеко не кожна сім’я могла дозволити собі таку розкіш.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які фільми СРСР украв у Заходу.