Ці прізвища давали тільки дуже-дуже розумним українцям: перевірте, може й ваше у списку

Читать на русском
Автор
7063
Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У давнину люди з цими прізвищами були тямущими та шановними

Не секрет, що прізвище може багато цікавого розповісти про ваше походження та історію вашого роду. Деякі прізвища давали людям дуже активним і веселим, інші прізвища, як вважалося, могли захистити від бід. А інші прізвища давали лише дуже розумним та шановним людям.

"Телеграф" зібрав частину таких прізвищ за інформацією товариства "Краєзнавець" імені Василя Івановича Маслова у місті Прилуки.

Головань, Головенко, Головенець, Головач, Головко, Головня, Головченко — всі ці прізвища походять від слова "голова" і так називали людей великого розуму. Десятки тисяч українців є носіями різних форм цього прізвища.

Розповсюдження прізвища Головко в Україні
Розповсюдження прізвища Головко в Україні

Мостипан (Мосціпан) – це прізвище можна розшифрувати як "милостивий пан". Так могли називати не рядову людину, яка мала велику вагу в суспільстві. На сьогодні це дуже рідкісне прізвище, лише кілька сотень людей носять його варіації.

Розповсюдження прізвища Мостипан в Україні
Розповсюдження прізвища Мостипан в Україні

Мозковий — таке прізвище отримувала людина розумна, з мудрою головою, здатна обмозгувати, тобто міркувати, розуміти. Це прізвище зараз мають понад дві тисячі людей.

Розповсюдження прізвища Мозговий в Україні
Розповсюдження прізвища Мозговий в Україні

Мудрак, Мудрик, Мудриченко – таке прізвище могли дати дуже кмітливій, розумній та мудрій людині. Кілька тисяч людей мають різні форми цього прізвища.

Поширення прізвища Мудрик в Україні
Поширення прізвища Мудрик в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про непристойні українські прізвища, які змушують зашарітися.