Свого нічого не придумали: сім видів радянських іграшок, які були клонами закордонних (фото)

Читати російською
Автор

Ізольованість союзу допомагала приховати це вміло

Радянський Союз вперто намагався демонструвати свою першість у всьому, навіть у виробництві дитячих іграшок, які заявлялись як ті, що були придумані виключно у СРСР, та аж ніяк не запозичені. Насправді ж чимало з них були зроблені на подобу японських, американських тощо.

А ізольованість держави допомагала переконувати суспільство в унікальності навіть таких розробок. Про це розповідає YouTube-канал "Про Україну".

Серед відомих іграшок, які знайомі дітям СРСР, — електроніка, яка клонувала понад 20 японських розробок Nintendo.

Прототипом радянського "Ну, постривай!" 1984 року виробництва насправді була японська розробка Nintendo EG-26 Egg 1981 року випуску. Так само і подібна до неї електроніка "Мікі Маус", яка була зроблена на подобу Nintendo MC-25 Mickey Mouse. З "Таємницями океану", "Веселим кухарем" схожа історія.

У СРСР також скопіювали програмовану машину "Електроніка ІМ-11", яку випустили у продаж у 1983 році, з "Big Truck" 1979 року випуску. В описі до радянської іграшки делікатно замовчали, що вона була повністю скопійована з американського прототипа.

Інерційний радянський пістолет 1985 року випуску був скопійований з Youshiya Super jet ray gun 1973 року виробництва.

Навіть добре знайомий більшості металевий конструктор "Юність" 1960 року випуску не був насправді радянською розробкою, але його скопіювали з американського Meccano 1901 року. Як і пластиковий "Механік".

Не оминула подібна доля й іграшкові автомобілі.

Знайома більшості радянська "Неваляшка" також була скопійована. Її прототипом стала американська Voice Roly Poly.

Оголошення про продаж Voice Roly Poly в газеті США

Дитячий триколісний велосипед "Гном", який був у майже кожної дитини, також був іноземною розробкою. Його прототип — італійський Giordani Tricycle.

Раніше "Телеграф" розповідав, що було раніше замість шоколадних цукерок, ароматних тістечок, тортів із величезною різноманітністю начинок та інших ласощів, які зараз уже стали звичайними. Деякі з цих солодощів досі багато хто дуже любить.