Свого нічого не придумали: сім видів радянських іграшок, які були клонами закордонних (фото)

Читать на русском
Автор
21743
Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення. Фото Відкриті джерела

Ізольованість союзу допомагала приховати це вміло

Радянський Союз вперто намагався демонструвати свою першість у всьому, навіть у виробництві дитячих іграшок, які заявлялись як ті, що були придумані виключно у СРСР, та аж ніяк не запозичені. Насправді ж чимало з них були зроблені на подобу японських, американських тощо.

А ізольованість держави допомагала переконувати суспільство в унікальності навіть таких розробок. Про це розповідає YouTube-канал "Про Україну".

Серед відомих іграшок, які знайомі дітям СРСР, — електроніка, яка клонувала понад 20 японських розробок Nintendo.

Прототипом радянського "Ну, постривай!" 1984 року виробництва насправді була японська розробка Nintendo EG-26 Egg 1981 року випуску. Так само і подібна до неї електроніка "Мікі Маус", яка була зроблена на подобу Nintendo MC-25 Mickey Mouse. З "Таємницями океану", "Веселим кухарем" схожа історія.

У СРСР також скопіювали програмовану машину "Електроніка ІМ-11", яку випустили у продаж у 1983 році, з "Big Truck" 1979 року випуску. В описі до радянської іграшки делікатно замовчали, що вона була повністю скопійована з американського прототипа.

Інерційний радянський пістолет 1985 року випуску був скопійований з Youshiya Super jet ray gun 1973 року виробництва.

Навіть добре знайомий більшості металевий конструктор "Юність" 1960 року випуску не був насправді радянською розробкою, але його скопіювали з американського Meccano 1901 року. Як і пластиковий "Механік".

Не оминула подібна доля й іграшкові автомобілі.

Знайома більшості радянська "Неваляшка" також була скопійована. Її прототипом стала американська Voice Roly Poly.

Оголошення про продаж Voice Roly Poly в газеті США

Дитячий триколісний велосипед "Гном", який був у майже кожної дитини, також був іноземною розробкою. Його прототип — італійський Giordani Tricycle.

Раніше "Телеграф" розповідав, що було раніше замість шоколадних цукерок, ароматних тістечок, тортів із величезною різноманітністю начинок та інших ласощів, які зараз уже стали звичайними. Деякі з цих солодощів досі багато хто дуже любить.