Ви не повірите, як шахраї обманюють вас: ось 10 хитрощів, які вони використовують

Читать на русском
Автор
3024
Приховані небезпеки сучасного шахрайства (фото створене з допомогою ШІ)
Приховані небезпеки сучасного шахрайства (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Ознаки які допоможуть уникнути фінансових пасток

Шахрайство — це злочин, пов'язаний із обманом або зловживанням довірою з метою отримання матеріальної або іншої вигоди. Шахраї використовують різні методи, щоб заманити свою жертву в пастку, включаючи електронні листи, SMS-повідомлення, телефонні дзвінки та соціальні мережі.

Шахрайство може мати серйозні наслідки для жертви, включаючи фінансові втрати, крадіжку особистої інформації та навіть фізичну шкоду. Тому важливо бути обережним і знати ознаки шахрайства. У цій статті разом з g-24.pro ми розглянемо 10 ознак, що вказують на те, що вас намагаються обманути шахраї. Якщо ви помітите одну або кілька з цих ознак, будьте обережні.

Ознаки шахрайства

  1. Вони просять вас надати особисту інформацію. Ніколи не діліться паролями, пін-кодами, CVV, кодами з СМС.
  2. Вони пропонують вам щось занадто вигідне, щоб бути правдою. Якщо вам пропонують безкоштовну поїздку, гроші або інші цінні подарунки, це, швидше за все, шахрайство.
  3. Вони тиснуть на вас, щоб ви поспішили. Шахраї хочуть, щоб ви обрали рішення, не думаючи.
  4. Вони використовують емоції, щоб вас переконати. Шахраї можуть використовувати страх, жалість або бажання допомогти іншим, щоб вас переконати. Якщо вони намагаються викликати у вас сильні емоції, це може бути ознакою шахрайства.
  5. Підозрілі веб-сайти. Завжди перевіряйте точність URL сайту, особливо при виконанні фінансових операцій.
  6. Сумнівні телефонні номери. Ігноруйте СМС або дзвінки з підозрілих номерів, перевірте через інтернет.
  7. Вони просять вас відправити гроші або особисті дані. Ніколи не надсилайте гроші або особисті дані. Це може бути небезпечно.
  8. Вони посилаються на серйозні проблеми, такі як захворювання або смерть. Шахраї можуть використовувати ці теми, щоб вас злякати. Якщо ви отримали повідомлення про серйозну проблему, перевірте інформацію на веб-сайті авторитетної організації.
  9. Незвичайні методи оплати. Шахраї часто просять здійснити платіж через незвичайні або ненадійні канали, такі як передача готівки через кур'єра або використання криптовалют.
  10. Неясна або заплутана інформація. Якщо інформація, яку вам надають, здається заплутаною або неповною, це може бути спосіб приховати шахрайські наміри.

Доповнені ознаки шахрайства

  • Співробітники платіжних організацій ніколи не вимагають повідомляти їм коди, паролі, пін-коди, CVV, дані SMS-кодів підтвердження операцій або будь-які цифри з карти, крім її номера.
  • Якщо у вас у процесі розмови з'явилися підозри, то ви можете запитати співробітника назвати ваше повне ім'я, прізвище, по батькові та дату народження.
  • Якщо вам зателефонували, прийшло СМС або повідомлення в месенджер з повідомленням про те, що ваш рахунок заблоковано або потрібно відправити будь-які дані, зверніть увагу на вхідний номер.
  • Вас просять підійти до банкомату або платіжного терміналу.
  • Дзвінки слідчих, лікарів та інших "працівників" з вимогою перевести певну суму, інакше ваш родич потрапить у біду, буде арештований і т.д.

Шахрайство в інтернет торгівлі

  • Найпоширеніший спосіб шахрайства це фішинг, коли замість реального сайту ви потрапляєте на підставний і дуже схожий сайт компанії або магазину.
  • Введіть у пошук запит з назвою магазину і словом "відгуки" і почитайте, чи немає скарг і взагалі чи є відгуки.
  • Також погано, якщо відгуків немає зовсім, це може означати, що перед вами сайт-одноденка.

Якщо ви стали жертвою шахрайства

  • Не панікуйте.
  • Зберіть якомога більше інформації про шахрая, наприклад, номер телефону, адресу електронної пошти, адресу сайту.
  • Зверніться в поліцію.

Будьте обережні і не давайте шахраям шансу!

Раніше "Телеграф" розповідав, про те як дізнатися, що ваш телефон прослуховують. Окрім цього, вас може зацікавити порада як почистити кеш у Viber за хвилину.