Знайома з дитинства страва: класичний рецепт улюбленої шарлотки

Читати російською
Автор

Універсальна випічка на всі випадки життя

Навряд чи знайдеться людина, яка відмовиться від пишної шарлотки. Соковиті яблука та найніжніше тісто — саме з цієї причини ароматну випічку люблять дуже багато. До речі, за однією з версій походження, цей знаменитий пиріг придумала королева Британії.

Скільки б варіантів пирога не вигадали кулінари, все одно хочеться мати під рукою класичний варіант шарлотки. Такий рецепт від Shuba містить лише чотири інгредієнти – яйця, борошно, цукор та яблука. Пиріг вийде пишним навіть без розпушувача — просто потрібно ретельно збити яйця з цукром і додати борошно, що просіює.

Як приготувати класичну шарлотку

Інгредієнти на 4 порції та форму діаметром 20 см:

  • яйця курячі — 3 шт.;
  • борошно пшеничне — 90 г;
  • цукор — 90 г;
  • яблуко — 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Яблука миємо, чистимо від шкірки, вирізаємо серцевину і нарізаємо тонкими скибочками.
  2. Курячі яйця поділяємо на жовтки та білки.
  3. Білки збиваємо міксером до пишної піни. Продовжуємо збивати, поступово додаючи 30 г цукру.
  4. Залишки цукру відправляємо в жовтки та збиваємо за допомогою міксера, поки маса не побіліє. Отриману масу вливаємо в білки та перемішуємо обережними рухами знизу нагору.
  5. У яєчну масу просіюємо борошно та обережно все перемішуємо.
  6. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом, присипаємо борошном. Викладаємо частину тіста, зверху розподіляємо половину яблук. На яблука виливаємо залишки тіста, зверху — яблука, що залишилися.
  7. Відправляємо пиріг у розігріту до 180-200°С духовку на 30-40 хвилин. Після цього даємо пирогу трохи постояти, дістаємо з форми та посипаємо просіяною цукровою пудрою.

За бажанням пиріг можна доповнити вершкового морозива або збитими вершками. Готову шарлотку подаємо з ароматною кавою, ніж або какао.