Для невловимих собак. 10 способів змусити тваринку повертатися до вас без повідка

Читать на русском
Автор
35338
Pixabay

Запасіться терпінням і смаколиками

Власники собак часто стикаються з ситуаціями, коли тварина настільки захопилася прогулянкою, що відмовляється повертатися, навіть коли її покликати. Правильне тренування і деякі хитрощі можуть значно полегшити цей процес і забезпечити безпечні та лешкі прогулянки. Ось десять ефективних способів навчити цуценя повертатися до вас з командою.

Розпочніть навчання вдома

Почніть тренування в тихій і звичній обстановці, у приміщенні з мінімальними відволікаючими факторами. Наприклад, коридор стане чудовим місце для початку навчання. Це дозволить вашій собаці зосередитися на процесі навчання, не перенапружуючись. Якщо ваш собака спочатку навчиться вдома, наприклад, як миттєво реагувати на своє ім’я, він, швидше за все, зможе це робити на вулиці.

Тренування мають бути короткими

Найефективніше навчання відбувається під час коротких тренувань. Грайте в ігри на відкликання протягом 3-5 хвилин пару разів на день, щоб створити міцну основу для зосередженості вашого собаки. Якщо вашому собаці важко виконати вправу, чи він ще не розуміє, що від нього очікується, або тому, що він не отримує винагороду досить швидко, ви можете отримати не той результат. Перерви під час навчального процесу будуть корисними для собак. Проводьте короткі, але систематичні тренування кілька разів на день. Поступово збільшуйте відстань та ускладнюйте умови, дозволяючи цуценяті пристосовуватися.

Оберіть правильне місце для вигулу

У центрі жвавого парку ви приречені на невдачу, коли справа доходить до навчання. Спочатку оберіть навчальне середовище з мінімальною кількістю відволікаючих факторів. В міру того, як ваш собака прогресує, поступово вводьте відволікаючі фактори, такі як інші собаки або дика природа. Якщо вашого собаку лякають певні фактори, як-от дорожній рух, інші собаки чи люди, тоді зверніться за допомогою до біхевіориста, який підтримає ваш прогрес.

Нагороджуйте його за повернення

Коли цуценя повертається до вас, обов'язково похваліть його і дайте смачні ласощі як нагороду. Позитивне посилення сприяє утворенню правильних звичок. Завжди винагороджуйте свою собаку ласощами або іграми, а також багато словесної похвали, коли вона приходить до вас після того, як її покликали.

Переконайтеся, що винагорода працює для вашого собаки

Позитивне підкріплення для собак виглядатиме по-різному для кожного цуценяти. У той час як для одного собаки ласощами буде трохи вареної індички як ласощі, інша може вважати нагородою снеки. Пропонуйте смачні ласощі або використовуйте іграшки, які ваша собака вважає дуже корисними. Це створює позитивну асоціацію з приходом на поклик і мотивує вашу собаку відповідати. Якщо ви не впевнені, що ваша собака любить найбільше, спробуйте запропонувати різну їжу чи іграшки одночасно і подивіться, з якою вона їсть або грається першою.

Використовуйте клікер

Це інструмент для власників тварин на просунутому рівні, але можна також використовувати клікер. Це невелика пластикова коробка, на якій є кнопка, на яку ви натискаєте, щоб отримати звук клацання. Зазвичай кінологи використовують його для позначення моменту, коли собака виконує бажану команду. Цей звук можна поєднати з їжею, щоб сказати вашому собаці не лише про те, що ви задоволені ним, а й про те, який саме момент приніс їй винагороду. Клацати треба у момент, коли собака починає рухатися до того, про що ви її просили. Якщо ви збираєтеся використовувати клікер під час навчання, сприймайте його як затвор камери – ви хочете зафіксувати момент, щоб зробити віртуальну фотографію поведінки.

Використовуйте підказки

Ваша собака має зрозуміти, що ви від неї просите. Виберіть певний сигнал для пригадування, наприклад, ім’я вашої собаки з наступним словом "іди" або унікальний свисток, і постійно використовуйте його під час навчання. Це допоможе собаці асоціювати сигнал із підходом до вас.

Зберігайте позитивний настрій

Під час тренування тримайте свій настрій позитивним. Цуценя відчуває ваш настрій і відповідатиме на нього. Мова, спрямована на собаку (наприклад, той писклявий голос, яким ви розмовляєте з дитиною), є найефективнішим способом реагувати на собак. Якщо ми кричимо на собак або використовуємо низький тон, вони, швидше за все, не захочуть наблизитися до нас.

Гра в імена

Ще до того, як вийти з дому, почніть грати в "Гру в імена", щоб зосередити увагу вашої собаки перед початком прогулянки. Скажіть ім'я вашої собаки, коли вона подивиться на вас, скажіть "так" або скористайтеся клікером, а потім киньте смачне частування на підлогу. Коли вона з’їсть частування, повторіть це ще кілька разів. Це дає змогу собаці знати, що у вас є смачна їжа, і вона зосереджується на вас ще до того, як ви вийдете з дому. Коли ви дійдете до зони без повідця, пограйте в цю гру до та після того, як відстебнете повідець.

Поступово збільшуйте дистанцію

Починайте дресирування з коротких дистанцій і поступово збільшуйте відстань між вами та вашою собакою. Це дозволяє їм зміцнити впевненість і зміцнює поведінку пригадування на більшій відстані. Працюючи в команді з друзями та членами сім’ї, ви можете швидше набирати дистанцію, оскільки ви можете по черзі кликати собаку, щоразу віддаляючись один від одного на крок далі. Почніть тренування з довгого повідця, щоб мати більше контролю над цуценям. З часом ви можете переходити до прогулянок без повідця.

Раніше "Телеграф" розповідав, чи можна дарувати квіти в горщику. Ми поділилися цікавими прикметами та забобонами.